Джемілєв обурився словами Резнікова про те, що робити з росіянами після деокупації Криму

Дата: 24 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв обурився словами віцепрем’єр-міністра та міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексія Резнікова про долю росіян після деокупації Кримського півострова.

Свою позицію Мустафа Джемілєв висловив у середу, 24 лютого, під час онлайн-інтерв’ю заступнику головного редактора “Історичної правди” Олександрові Зінченку, передає кореспондент видання ZMINA

Мустафа Джемілєв та Олексій Резніков

Резніков в інтерв’ю LB.ua висловив бачення, що росіяни після деокупації півострова можуть прийняти українське громадянство. 

“У всіх буде можливість вільно вирішити. Якщо захочуть легально жити на території України, вони можуть отримати статус іноземних громадян, прийняти українське громадянство або жити як особи без громадянства. Або ж ці люди можуть вирішити  повернутися на свою історичну батьківщину. Ми не збираємося, на відміну від спадкоємців сталінського режиму, займатися депортацією”, – сказав політик.

Мустафа Джемілєв назвав слова міністра нісенітницею і наголосив, що росіяни незаконно перетнули державний кордон України та незаконно поселилися на території тимчасово окупованого Криму. 

“Що це означає – надати українське громадянство? Я в інтерв’ю наголошував на ухваленні закону, який би посилював відповідальність за незаконний перетин нашого кордону та поселення на окупованій території. Потрібно не лише доповнювати наявну статтю в Кримінальному кодексі, а й створювати новий закон. Адже через зміну демографії півострова виникають майнові проблеми”, – сказав лідер кримськотатарського народу. 

Він переконаний: якщо Україна не ухвалить такий закон, то росіяни скаржитимуться до Європейського суду з прав людини

“Вони мають розуміти, що їх очікує після деокупації Криму, щоб вони нам не казали: “А ми ж не знали”, – додав він і наголосив, що жоден окупант не має лишитися на території Криму. 

Нагадаємо, у січні Мінреінтеграції оприлюднило проєкт закону про перехідний період. Низка правозахисних організацій закликала Мінреінтеграції доопрацювати документ за участю експертів національних, міжнародних організацій та профільних органів державної влади.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter