Представник президента в АРК розповів, що чекає росіян у Криму після його деокупації

Дата: 01 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Громадяни Російської Федерації, які незаконно потрапили на територію України, після деокупації Криму мають покинути Україну. 

Таку думку під час онлайн-обговорення “Гуманітарні аспекти “Кримської стратегії” висловив постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич, повідомляє кореспондент видання ZMINA

Антон Кориневич

За його словами, зокрема, ті громадяни РФ, які працювали на окупаційну адміністрацію, вчиняли тяжкі злочини та незаконно в’їхали до України, повинні виїхати за межі держави. 

“Відповідно до чинного законодавства буде відновлений конституційний лад держави України, і ті, хто незаконно прибув, будуть змушені покинути територію України. А ті, хто законно перебуває, матиме теж час, щоб полишити її. Складніші питання виникатимуть з тими, хто має матримоніальні сімейні відносини”, – сказав Антон Кориневич. 

Таку саму позицію має також заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ігор Яременко

“У будь-якій цивілізованій країні, якщо людина потрапляє до цієї країни в незаконний спосіб, є процедура реагування на це. Давайте відверто: якщо Російська Федерація колонізує півострів, заводячи туди своїх громадян з порушенням українського законодавства, ми, як цивілізована країна, маємо реагувати належним чином. Як? Дивіться Конституцію та закони України. У нас все там прописано. Я нічого нового в цьому підході не бачу. Не знаєте, що робити, коли людина порушила закон? Дійте за законом“, – додав він. 

Нагадаємо, раніше лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв розкритикував позицію міністра реінтеграції ТОТ Олексія Резнікова, який в інтерв’ю LB.ua висловив бачення, що росіяни після деокупації півострова можуть прийняти українське громадянство. 

Джемілєв наголосив, що Україна має ухвалити закон, який би посилював відповідальність за незаконний перетин державного кордону та поселення на окупованій території. Згодом міністр змінив свою думку

Як відомо, з початку окупації Кримського півострова Росія змінює демографію Криму, ініціювавши низку програм з переселення громадян Росії на окуповану територію України та витісняючи з неї громадян України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter