Резніков передумав і розповів, що чекає росіян у Криму після його деокупації

Дата: 29 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Громадяни Росії, які нелегально потрапили на тимчасово окуповані українські території, після деокупації повинні покинути країну.

Про це в ефірі​ телеканалу “Дім” заявив віцепрем’єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков

Олексій Резніков

На його переконання, “завезені” за роки окупації до Криму громадяни Росії “не є громадянами України”, оскільки “приїхали на півострів або добровільно, або насильно”.

“Вони, по суті, є пособниками цього злочину, що вчиняється офіційною Росією, офіційним Кремлем. Тому їхня доля… Я не люблю слова “депортація”, воно несе дух сталінського режиму. Але українським законодавством передбачено видворення з країни”, – сказав міністр.

Водночас міністр звернув увагу, що в затвердженій РНБО стратегії з деокупації і реінтеграції Криму один з головних пунктів – це те, що громадяни України, які проживають на окупованих територіях “є заручниками ситуації”. Тому жителям, які не порушували українського законодавства, нічого не загрожує.

“Вони повинні вірити, що Україна повернеться та в них не буде проблем у вільній Україні, в демократичній, ліберальній, на відміну від того жаху, який відбувається, в якому вони сьогодні перебувають. Їх перестануть незаконно обшукувати, заарештовувати, забороняти їм збиратися на вулицях, щоб висловлювати свою думку… Ніякої комендантської години, ніяких підвалів – на відміну від окупованих територій. Тому боятися їм точно не потрібно”, – підкреслив віцепрем’єр.

Нагадаємо, раніше лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв розкритикував позицію міністра, який в інтерв’ю LB.ua висловив бачення, що росіяни після деокупації півострова можуть прийняти українське громадянство. 

Джемілєв наголосив, що Україна має ухвалити закон, який би посилював відповідальність за незаконний перетин державного кордону та поселення на окупованій території.

Як відомо, з початку окупації Кримського півострова Росія змінює демографію Криму, ініціювавши низку програм з переселення громадян Росії на окуповану територію України та витісняючи з неї громадян України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter