Зеленський підписав стратегію деокупації та реінтеграції Криму

Дата: 24 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський видав указ, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони “Про Стратегію деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя”.

Про це повідомили в Офісі президента. 

Фото: Офіс президента

Робота над стратегією тривала понад рік із залученням представників багатьох інституцій, зокрема Меджлісу кримськотатарського народу. Подробиці стратегії не повідомляли, але після ухвалення документа РНБО лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров розповідав, що до нього не потрапила низка принципових для Меджлісу пропозицій. 

“Стратегія дає чіткий сигнал міжнародній спільноті, що Україна послідовна у своїх діях з відновлення територіальної цілісності, порушеної внаслідок нехтування Російською Федерацією своїми міжнародними зобов’язаннями”, – зазначили в Офісі президента. 

Стратегія визначає пріоритети для держави щодо захисту прав і свобод людини, порушених унаслідок тимчасової окупації Криму, а також головні напрями економічної, соціальної, гуманітарної, екологічної, інформаційної, оборонної та безпекової політики.

 
Фото: з відкритих джерел

Згідно зі стратегією, Україна також ініціює міжнародний переговорний процес щодо визначення модальностей звільнення тимчасово окупованої території та відновлення на цій території конституційного ладу, ґрунтуючись, зокрема, на результатах діяльності Кримської платформи.

“Україна засновує та розвиває Кримську платформу як ключовий зовнішньополітичний інструмент консолідації міжнародних зусиль, спрямованих на деокупацію та відновлення територіальної цілісності України, подолання наслідків, спричинених тимчасовою окупацією Російською Федерацією АР Крим та міста Севастополя, а також захисту прав та інтересів громадян України”, – йдеться в стратегії.

Нагадаємо, що Кримська платформа – це міжнародний консультаційно-координаційний діалоговий майданчик про деокупацію та реінтеграцію Кримського півострова. 

Платформа охоплюватиме рівні глав держав, парламенту, Кабміну та експертів. Україна сподівається на широку міжнародну координацію та активності в п’яти пріоритетних сферах: політика невизнання, безпека, ефективність санкцій, захист прав людини, подолання негативного впливу тимчасової окупації Криму на економіку і довкілля.

У сьомі роковини окупації Криму Україна закликала світ доєднатися до платформи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter