До стратегії з деокупації Криму не ввійшло положення про кримськотатарську автономію півострова – Чубаров

Дата: 12 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Низка принципових для Меджлісу пропозицій не ввійшла до стратегії деокупації та реінтеграції Криму.

Про це на своїй фейсбук-сторінці написав лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Рефат Чубаров

Як відомо, члени Меджлісу брали участь в обговоренні початкового тексту публічної частини документа. 

Чубаров пояснює, що члени Меджлісу пропонували внести до переліку завдань стратегії “захист і реалізацію невід’ємного права на самовизначення кримськотатарського народу в складі суверенної і незалежної Української держави”.

“Або, скажімо, в розділ “Пріоритетні напрями”, де йдеться про передумови реінтеграції тимчасово окупованої території, ми пропонували записати “визначення статусу Криму як національно-територіальної автономії, яка утворюється в межах Кримського півострова на основі реалізації кримськотатарським народом як корінним народом України свого права на самовизначення і яка є невід’ємною складовою України”, – пише очільник Меджлісу. 

За його словами, секретар РНБО Олексій Данілов зазначив, що “всі висловлені нами пропозиції можуть бути деталізовані й узяті в роботу під час розроблення Кабінетом Міністрів України плану заходів щодо реалізації стратегії деокупації Криму”.

“Шкода, що у схваленій Стратегії деокупації та реінтеграції окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя наші міжнародні партнери поки що не знайдуть чіткої відповіді на питання про те, яким буде статус Криму після відновлення державного суверенітету України над Кримським півостровом і наскільки цей статус дозволить забезпечити державні гарантії збереження і розвитку на своїй землі корінного кримськотатарського народу”, – зазначив голова Меджлісу.

Нагадаємо, 11 березня секретар РНБО Олексій Данілов повідомив про розроблення “першого фундаментального документа з часів окупації Кримського півострова Російською Федерацією, що дає чіткі вказівки про те, яким способом ми рухатимемося щодо питання деокупації Криму”.

За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, стратегія міститиме три етапи повернення Криму – стратегія, консолідація і синергія.

Влада обіцяє оприлюднити документ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter