РНБО ухвалила проєкт стратегії деокупації та реінтеграції Криму

Дата: 11 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Рада національної безпеки і оборони України 11 березня ухвалила проєкт Стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь.

Про це повідомили секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу, постійний представник президента в АР Крим Антон Кориневич на своїй фейсбук-сторінці

Робота над документом тривала понад рік із залученням представників багатьох інституцій, зокрема Меджлісу кримськотатарського народу.

Кориневич зазначив, що над документом працювали президент Володимир Зеленський, Офіс президента, РНБО, Мінреінтеграції, МЗС, “Крим SOS“, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Медійна ініціатива за права людини, ZMINA. Центр прав людини, Меджліс та інші експерти й організації.

Подробиці стратегії не повідомляються, однак представник президента в Криму наголосив, що “попереду багато роботи з реалізації стратегії та деокупації Криму”.

“Це перший фундаментальний документ з часів окупації Кримського півострова Російською Федерацією, який дає чіткий дороговказ, у який спосіб ми будемо рухатися в питаннях деокупації Криму. Ланцюжок зради почався не у 2014 році, а у 2010-му. Без підтримки народних депутатів, які своїм голосуванням ратифікували “Харківські угоди”, фактично відчинивши двері військовому вторгненню, не могли б відбутися спроба анексії Криму та тимчасова окупація окремих районів Донецької і Луганської областей. За подібні дії має настати не тільки політична, а і кримінальна відповідальність”, – написав він.

11 березня Данілов заявив, що Служба безпеки перевірить, чи була державною зрадою ратифікація 236 народними депутатами 27 квітня 2010 року так званих Харківських угод.

Як відомо, у лютому 2014 року в Криму з’явились озброєні люди у формі без розпізнавальних знаків. Вони захопили будівлю Верховної Ради Криму, сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об’єкти та блокували дії українських військ. Росія спочатку відмовлялася офіційно визнавати їх своїми військовослужбовцями, та згодом президент країни Володимир Путін заявив, що це були російські військові.

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся невизнаний більшістю країн світу “референдум” про статус півострова. За його результатами РФ долучила півострів до свого складу. УкраїнаЄвропейський Союз та США не визнали результатів голосування на “референдумі”. 

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними, засудивши дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія не визнає своїх зобов’язань з міжнародного гуманітарного права відповідно до свого статусу країни-окупанта. Вона також заперечує анексію півострова та називає це “відновленням історичної справедливості”.

Український парламент офіційно оголосив датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter