В Ірані засудили журналістку та активістку за права жінок Жину Модарес Горджі до 21 року в’язниці

Дата: 28 Травня 2024
A+ A- Підписатися

В Ірані відому курдську журналістку й активістку за права жінок Жину Модарес Горджі засудили до 21 року в’язниці.

Про це повідомляє правозахисна організація Hengaw.

Фото: Kurdistan Human Rights Network

Суд призначив їй покарання за трьома обвинуваченнями: 10 років за “формування незаконної групи з метою повалення уряду”, 10 років за “співпрацю з ворожими групами й урядами” та один рік за “антиурядову пропаганду”.

Останнє слухання в цій справі відбулося 10 квітня, а вирок офіційно оголосили 23 травня.

Згідно з місцевими законами про сукупність вироків, Модарес Горджі отримала найжорстокіше покарання, яке передбачає 10 років увʼязнення.

Адвокати засудженої активістки планують оскаржити вирок.

Жину Модарес Горджі заарештували сили Департаменту розвідки в Санандаджі 21 вересня 2022 року під час акції Women, Life, Freedom. Тоді вона провела у в’язниці 40 днів, після чого її тимчасово звільнили з-під варти під заставу в 100 мільйонів томанів до закінчення судового розгляду.

Нагадаємо, що борчиня за права жінок, журналістка та письменниця Наргес Мохаммаді, яка наразі перебуває у вʼязниці, закликала ООН визнати гендерний апартеїд злочином проти людяності. У листі вона звернулася до генерального секретаря організації Антоніу Гутерреша й представників держав-членів ООН.

Мохаммаді заарештовували 13 разів, зокрема й за різку критику смертної кари в країні, п’ять разів засуджували. Загалом вона отримала строк у 31 рік ув’язнення з додатковим покаранням у вигляді 154 ударів батогом. Кілька разів активістка виходила під заставу і продовжувала займатися захистом прав.

Зараз Мохаммаді відбуває покарання в тегеранській вʼязниці Евін, де утримують противників режиму. ООН і міжнародні правозахисні організації визнали її політув’язненою.

У 2023 році Наргес Мохаммаді стала лауреаткою Нобелівської премії миру за боротьбу за права жінок в Ірані та захист прав людини. Премію отримали її діти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter