Іранська журналістка Наргес Мохаммаді закликала ООН визнати гендерну дискримінацію злочином проти людяності

Дата: 07 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Борчиня за права жінок, журналістка та письменниця Наргес Мохаммаді, яка наразі перебуває у вʼязниці, закликала ООН визнати гендерний апартеїд злочином проти людяності. У листі вона звернулася до генерального секретаря організації Антоніу Гутерреша й представників держав-членів ООН.

Повну версію листа опублікували на сторінці Нобелівської премії миру. 

Фото: Biography Lane

“Гендерна, економічна й соціальна дискримінація людей за ознакою статі або гендеру, що здійснюється безпосередньо фізичними або юридичними методами з метою приниження людини до нижчого становища, називається гендерним апартеїдом. Ця форма апартеїду не лише призводить до соціальної й економічної недієздатності, але й спричиняє фізичну й летальну шкоду”, – зазначає Мохаммаді.

Журналістка закликала міжнародну спільноту вжити заходів, щоб припинити гендерний апартеїд в Ірані й Афганістані – країнах, де права жінок останніми роками суттєво обмежують. У листі вона згадала 19 іранських законів, які підтверджують порушення прав і свобод жінок у країні.

Зокрема, жінкам в Ірані заборонено заходити на спортивні стадіони чи навчатися в певних галузях (як-от аерокосмічна інженерія), а зарахування на спеціалізовані медичні курси й асистентуру стоматолога можливе лише за згодою їхніх чоловіків.

Крім того, іранським чоловікам дозволено мати одночасно до чотирьох дружин, тоді як жінку за подружню зраду можуть стратити. Зґвалтування в шлюбі не вважається злочином в Ірані, а чоловіки можуть подавати скарги на “невідповідність” своїх дружин, якщо ті не бажають вступати в сексуальні стосунки.

Упродовж останніх 45 років в Ірані зростає кількість феміцидів, особливо так званих убивств честі. Так називають убивство жінки чи дівчини, вчинене її родичами-чоловіками за накликане на сімʼю “безчестя”. Зазвичай під цим мають на увазі зраду, дошлюбний секс або гомосексуальну чи бісексуальну орієнтацію.

Мохаммаді також зазначила, що, за даними правозахисних організацій, з березня 2023 року в Ірані зафіксували щонайменше 52 випадки феміциду, 20 з яких – убивства в імʼя честі. Із загальної кількості постраждалих жінок 11 були неповнолітні. Закон і судова система в цьому питанні були неефективними й демонстрували безвідповідальну поведінку.

Мохаммаді посилається на дані Іранського статистичного центру, які свідчать: упродовж перших трьох кварталів 2022 року понад 20 тисяч шлюбів було укладено з дівчатами віком до 15 років. Також зареєстрували 1085 випадків пологів у дівчат до 15 років. Навесні 2021 року кількість шлюбів за участю дівчат віком від 10 до 14 років зросла приблизно на 32%, як порівняти з попереднім роком. Ці цифри відбивають лише офіційну статистику.

“Поведінка уряду щодо інституціоналізації гноблення й дискримінації жінок систематично й легально виконується… Будь-яка вимога, протест або опір проти цих дискримінаційних законів і практик, навіть у формі громадянської непокори в соціальній сфері, призводить до насильства, увʼязнення й смерті, додаючи ще гнітючішого тиску на суспільство, особливо на іранських жінок”, – наголосила журналістка.

Вона додала, що відсутність кримінальної відповідальності за такі дії дозволяє злочинцям залишатися безкарними, а потерпілим – не отримувати жодної компенсації. За словами Мохаммаді, це означає, що іранських і афганських жінок продовжать дискримінувати й надалі.

Нагадаємо, що Мохаммаді заарештовували 13 разів, зокрема й за різку критику смертної кари в країні, п’ять разів засуджували. Загалом вона отримала строк у 31 рік ув’язнення з додатковим покаранням у вигляді 154 ударів батогом. Кілька разів активістка виходила під заставу і продовжувала займатися захистом прав.

Зараз Мохаммаді відбуває покарання в тегеранській вʼязниці Евін, де утримують противників режиму. ООН і міжнародні правозахисні організації визнали її політув’язненою.

У 2023 році Наргес Мохаммаді стала лауреаткою Нобелівської премії миру за боротьбу за права жінок в Ірані та захист прав людини. Премію отримали її діти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter