Суд Ірану оголосив ще один вирок ув’язненій активістці, нобелівській лауреатці Наргес Мохаммаді

Дата: 15 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Суд Ірану ухвалив ще один обвинувальний вирок лауреатці Нобелівської премії миру, активістці та науковиці, захисниці прав жінок Наргес Мохаммаді, яка вже перебуває в увʼязненні.

Про це повідомляє Associated Press.

Наргес Мохаммаді. Джерело: AP Photo / Vahid Salemi

Жінку засудили до додаткових 15 місяців позбавлення волі за “пропаганду проти Ісламської республіки”.

Мохаммаді заарештовували 13 разів, зокрема й за різку критику смертної кари в країні, п’ять разів засуджували. Загалом вона отримала строк у 31 рік ув’язнення з додатковим покаранням у вигляді 154 ударів батогом. Кілька разів активістка виходила під заставу і продовжувала займатися захистом прав.

Зараз Мохаммаді відбуває покарання в тегеранській вʼязниці Евін, де утримують противників режиму. ООН і міжнародні правозахисні організації визнали її політув’язненою.

У 2023 році Наргес Мохаммаді стала лауреаткою Нобелівської премії миру за боротьбу за права жінок в Ірані та захист прав людини. Премію отримали її діти.

Зі свого боку офіційна влада Ірану звинуватила Нобелівський комітет у втручанні у внутрішні справи країни.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що іранська правозахисниця Наргес Мохаммаді, яка стала лауреаткою Нобелівської премії миру – 2023, оголосила, що під час вручення премії в Осло вона вдруге почне голодування в іранській в’язниці Евін.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter