Увʼязнена лауреатка Нобелівської премії миру Наргес Мохаммаді вдруге оголосила голодування

Дата: 10 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Іранська правозахисниця і журналістка Наргес Мохаммаді, яка цьогоріч стала лауреаткою Нобелівської премії миру, оголосила, що під час вручення премії в Осло, вона вдруге почне голодування в іранській в’язниці Евін.

Про це повідомляє Barron’s із посиланням на AFP.

Наргес Мохаммаді. Джерело: Getty Images
Правозахисниця вирішила оголосити чергове голодування “на знак солідарності” з іранською релігійною меншиною бахаї. Про це розповіли її брат і чоловік на пресконференції в Осло напередодні церемонії вручення Нобелівської премії, яке відбудеться у неділю 10 грудня.

Віра бахаї виникла у 1844 році в Ірані й сьогодні є найбільшою немусульманською релігійною меншиною в Ісламській Республіці. Члени цієї релігійної меншини потерпають від жорстких переслідувань з боку іранської влади.

Нагадаємо, на початку листопада поточного року Мохаммаді вже оголошувала голодування у в’язниці Евін. Причиною стало те, що їй та іншим ув’язненим відмовили в медичній допомозі, а також на знак протесту проти обов’язкового покривання голови.

Раніше ZMINA повідомляла, що Мохаммаді отримала Нобелівську премію миру 2023 року “за боротьбу проти гноблення жінок в Ірані та боротьбу за захист прав людини та свободи для всіх”.

Як зазначається на сайті премії, іранський режим заарештовував Наргес 13 разів, п’ять разів визнавав винною і засудив до 31 року ув’язнення та 154 ударів батогом. 51-річну жінку затримували та ув’язнювали, зокрема, через її активну діяльність проти смертної кари, яку застосовують в країні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter