Увʼязнена лауреатка Нобелівської премії миру Наргес Мохаммаді розпочала голодування

Дата: 07 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Іранська правозахисниця, журналістка та письменниця Наргес Мохаммаді, яка цьогоріч стала лауреаткою Нобелівської премії миру, почала голодування у в’язниці Евін. Причиною стало те, що їй та іншим ув’язненим відмовили в медичній допомозі, а також на знак протесту проти обов’язкового покривання голови.

Про це пише The Associated Press, посилаючись на заяву сім’ї Мохаммаді.

Фото: Getty Images

“Наргес оголосила голодування, протестуючи проти двох речей: політики Ісламської Республіки щодо затримування та нехтування медичною допомогою для хворих ув’язнених, що призводить до втрати здоров’я та життя людей”, – йдеться в заяві.

Родина Мохаммаді раніше казала, що жінка страждає на закорковування вен і тиск у легенях. Сама правозахисниця та її адвокат тижнями домагалися її переведення до спеціалізованої лікарні, але адміністрація в’язниці відмовила, оскільки засуджена не хотіла носити хіджаб.

Нині правозахисниця споживає лише воду, цукор і сіль, але відмовляється приймати ліки.

На це вже відреагували в Норвезькому Нобелівському комітеті, заявивши про глибоку стурбованість станом здоров’я лауреатки.

“Вимога до ув’язнених жінок, що вони повинні носити хіджаб, щоб бути госпіталізованими, є негуманною та морально неприйнятною. Оголошення Наргес Мохаммаді голодування демонструє серйозність ситуації. Норвезький Нобелівський комітет закликає владу Ірану надати Наргес Мохаммаді та іншим ув’язненим жінкам будь-яку медичну допомогу, якої вони можуть потребувати”, – наголосила голова комітету Беріт Райс-Андерсен.

Тим часом іранська влада не визнає голодування Мохаммаді.

Нагадаємо, що цьогоріч у жовтні Нобелівську премію миру отримала Наргес Мохаммаді “за боротьбу проти гноблення жінок в Ірані та боротьбу за захист прав людини та свободи для всіх”.

Як зазначається на сайті премії, іранський режим заарештовував Наргес 13 разів, п’ять разів визнавав винною і засудив до 31 року ув’язнення та 154 ударів батогом. 51-річну жінку затримували та ув’язнювали, зокрема, через її активну діяльність проти смертної кари, яку застосовують у країні.

Наразі правозахисниця перебуває у в’язниці Евін і продовжує публікувати репортажі звідти. Вона також узяла в інших увʼязнених жінок інтервʼю, які ввійшли до її книги “Білі тортури”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter