В Ірані заарештували щонайменше 18 активістів напередодні річниці смерті Махси Аміні

Дата: 15 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Останніми днями в Ірані заарештували щонайменше 18 активістів. Таким чином влада країни намагається запобігти проведенню можливих заходів напередодні річниці смерті 22-річної Махси Аміні, яка впала в кому після того, як її затримала поліція моралі.

Про це повідомляє іранська служба “Радіо Свобода” (Радіо Фарда).

Джерело: AP Photo/Jose Luis Magana, File

У вересні минулого року 22-річну Махсу Аміні у Тегерані затримала поліція моралі за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку. З поліцейської дільниці Аміні відвезли до лікарні, де вона за кілька днів померла.

Того ж місяця в країні почалися масові заворушення через смерть Аміні. Протестувальники вважають, що причиною її загибелі стало побиття співробітниками силових структур. Люди виступали з гаслами проти поліцейського насильства, проти боротьби іранської влади з інакодумством, за демократизацію країни та за повалення режиму аятоли Алі Хаменеї.

Протести жорстоко придушувалися. Багатьох протестувальників затримали. У грудні 2022-го в Ірані публічно повісили двох учасників масових протестів: 23-річного Мохсена Шекарі та 23-річного Маджида Резу Рахнаварда

Також у січні 2023-го там стратили ще двох протестувальників, засуджених нібито за вбивство добровольця ісламістського воєнізованого формування “Басідж” під час загальнонаціональних протестів проти духовенства країни.

На тлі масових заворушень іранська влада в грудні 2022 року заявила, що ліквідувала поліцію моралі та що вона “не має нічого спільного з судовою системою”. Але у липні поточного року в країні оголосили про повернення на вулиці населених пунктів поліції моралі, яка має “забезпечити виконання вимог про носіння хіджаба жінками”.

Станом на початок 2023 року в Ірані вбили щонайменше 481 людину, зокрема 64 неповнолітніх. 

За даними правозахисників, за час масових акцій понад 600 демонстрантів убили, близько 20 тисяч людей ув’язнили.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter