В Ірані планують конфісковувати автомобілі у жінок, які не одягатимуть хіджаб

Дата: 07 Червня 2023
A+ A- Підписатися

В Ірані поліціянти будуть конфісковувати автомобілі або водійські права в тих жінок, які відмовляються носити хіджаб. 

Про це повідомляє The Telegraph.

Фото: Kaveh Kazemi / Getty Images

Жінкам, які не будуть відповідно одягнуті, доведеться заплатити штраф у розмірі приблизно 93 доларів. У разі повторного порушення заборони відбиратимуть авто чи водійські права.

Утім, як зазначає секретар Вищої ради культурної революції Абдул Хоссейн Хосров Панах, подальші обмеження буде важко запровадити, оскільки багато жінок в Ірані однаково відмовляються носити хіджаби.

Згідно з новим законом, особа, яка не бажає носити хіджаб, є злочинцем і має бути заарештована, віддана під суд і оштрафована. Однак, зважаючи на велику кількість людей, які не підкоряються цьому закону, він не може бути виконаний“, – сказав Панах в інтервʼю інформаційному агентству Fars.

За його словами, стародавні ісламські закони минулого не працюватимуть у “нинішню епоху” режиму.

Мохаммад Ходаярі, старший викладач психіатрії в Тегеранському університеті, підтримав ідею скасувати обов’язкове носіння хіджаба.

Я не сумніваюся, що режим Ісламської республіки не зможе перемогти нинішній рух “Жінка, життя, свобода”, який охопив нашу країну, і в його ж інтересах виявити ініціативу й скасувати обовʼязкове носіння хіджаба“, – зазначив він.

Раніше верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї доводив, що кількість жінок, які виступають проти обовʼязкового носіння хіджаба в Ірані, є “дуже малою”. Проте офіційне опитування 2021 року показало, що понад 70 % іранських жінок виступають проти обовʼязкового носіння хіджаба, запровадженого після Ісламської революції 1979 року.

Нагадаємо, що у вересні 2022 року в Ірані почалися заворушення через смерть Махси Аміні. Вона впала в кому після того, як її затримала поліція моралі 13 вересня в Тегерані за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку.

Після цього в грудні в Ірані вже публічно повісили двох протестувальників: 23-річного Мохсена Шекарі та 23-річного Маджида Резу Рахнаварда

Також у січні 2023-го там стратили двох протестувальників, засуджених нібито за вбивство добровольця ісламістського воєнізованого формування “Басідж” під час загальнонаціональних протестів проти духовенства країни.

Загалом за час протестів в Ірані вбили не менш ніж 481 людину, зокрема 64 неповнолітніх, а найближчим часом збираються стратити ще 109 протестувальників. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter