Уряд затвердив новий склад Комісії з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин

Дата: 22 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів України затвердив новий склад Комісії з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомила Уповноважена Верховної ради з прав людини Людмила Денісова

 

Після затвердження складу комісії в уряді планують створити секретаріат і виділити кошти на його роботу. 

Менеджерка з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова привітала цей крок Кабінету Міністрів і звернула увагу на те, що родичі зниклих безвісти й правозахисники очікували на початок роботи комісії понад два роки з моменту ухвалення закону про правовий статус осіб, зниклих безвісти.

Альона Луньова

“Комісія має відповідати за координацію зусиль органів влади, міжнародних та національних організацій у розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, зокрема під час збройного конфлікту. Наразі є дуже важливим стежити за початком роботи комісії та обранням її голови. Окрім фінансування самої комісії, необхідно враховувати створення Реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Без нього важко буде говорити про адекватну точну статистику і про ефективну міжвідомчу взаємодію членів комісії”, – наголосила правозахисниця.

Кабінет Міністрів України у відповіді на запит відмовився повідомити виданню ZMINA, коли відбудеться наступне засідання Комісії. 

Нагадаємо, Комісія з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, діє на підставі зареєстрованого в парламенті 2016 року та проголосованого у 2018 році профільного закону. Документ створили на основі Керівних принципів Міжнародного комітету Червоного Хреста. Як відомо, подібні механізми з розшуку зниклих безвісти діють, зокрема, у Колумбії, Косово, Боснії і Герцеговині, Сербії та Хорватії

Достеменних даних про кількість зниклих безвісти в Україні досі немає. За даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, на півострові з початку тимчасової окупації Росією безвісти зникли 45 людей.

За словами колишньої Уповноваженої президента з мирного врегулювання конфлікту на Донеччині та Луганщині Ірини Геращенко, представники України на переговорах у Мінську використовують список, складений об’єднаним центром СБУ.

У ньому зафіксовано 294 людини, включно з цивільними, яких розшукує Україна. Громадська організація “Мирний берег”, що працює над пошуком зниклих безвісти, володіє даними про 1288 таких людей, тоді як Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) наводить число в 1500 зниклих за весь час військового конфлікту в Україні. Близько тисячі тіл людей, які вже поховані або перебувають у моргах, не ідентифіковано. Своєю чергою, експерти переконані, що кількість неідентифікованих тіл зростатиме, оскільки пошуки досі тривають.   

Із 2014 до 2018 року тільки експерти Харківської правозахисної групи зафіксували на Донбасі 4 649 випадків зникнень безвісти. 

У червні ZMINA повідомляла про звинувачення з боку парламентського комітету Секретаріату Кабінету Міністрів у саботажі процесу створення Комісії з питань зниклих безвісти за особливих обставин.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter