Через уряд Гройсмана в Україні не запрацював реєстр безвісти зниклих – правозахисники

Дата: 05 Липня 2019
A+ A- Підписатися

Уряд Володимира Гройсмана так і не запустив в Україні механізму пошуку зниклих безвісти. 

Як передає кореспондент Центру прав людини ZMINA, про це 5 липня в Українському кризовому медіацентрі розповів Богдан Мельникович, юрист БО “Восток-SOS”, один з ініціаторів закону про безвісти зниклих. 

Богдан Мельникович

“Відповідно до закону про безвісти зниклих, у Кабінету Міністрів є обов’язок створити комісію з питань осіб, зниклих безвісти внаслідок особливих обставин, та розробити нормативно-правові акти для її функціонування. Уряд також не створив реєстру зниклих безвісти та не привів своєї нормативно-правової бази, відповідно до закону. Таким чином, через свою бездіяльність Кабмін не створив механізму координації зусиль державних органів, недержавних організацій та не виконав завдання створення єдиного консолідованого механізму обліку зниклих безвісти”, – констатував Богдан Мельникович. Юрист пояснив, що через таку бездіяльність уряду Володимира Гройсмана родини, які втратили годувальника, не можуть отримати соціальної допомоги. 

“На жаль, зараз процес пошуку дуже заполітизований. Нема доступу до тимчасово окупованих територій навіть для волонтерів. Але поки ми не можемо шукати своїх хлопців на тимчасово окупованих територіях, ми можемо допомагати їхнім родинам тут”, – додала голова Всеукраїнського союзу матерів та родичів учасників АТО “Берегиня” Алла Макух.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Гуманітарна місія”: як в Україні шукатимуть людей, зниклих безвісти під час війни

Народний депутат Мустафа Найєм нагадав, що з моменту ухвалення закону 12 липня 2018 року в уряду було три місяці, аби створити комісію і реєстр безвісти зниклих та врегулювати нормативну базу з новим законом.  

“У створенні законопроєкту про зниклих безвісти активну участь брало Міністерство юстиції. Мені дуже дивно, що це відомство не доклало зусиль для створення реєстру. Це халатність”, – прокоментував народний депутат. 

Політик вважає, що за такої ситуації варто запустити адвокаційну кампанію, яка буде спрямована поки що тільки на створення реєстру осіб, зниклих безвісти. Водночас він вважає, що необхідно одразу звертатися до кандидатів у народні депутати тих фракцій, які, найімовірніше, потраплять до парламенту.

“У новоствореному Офісі президента теж є департамент, який відповідає за права людини. Думаю, в перші дні обрання нового уряду вплив офісу буде достатньо сильним, щоб вони змогли прямим дорученням змусити Кабмін створити реєстр”, – вважає один з авторів закону про безвісти зниклих Мустафа Найєм.

Голова Об’єднання рідних безвісти зниклих “Надія” Ядвіга Лозинська пояснила, що пошук людей має починатись із єдиного реєстру. Після його створення просунеться питання, зокрема, з пошуками та підтримкою родичів.  

Олександра Романцова

“Звільнені з полону в ОРДЛО свідчать про те, що більшість із них не мала контакту з родичами, а відповідно, заносилася в переліки безвісти зниклих. Питання безвісти зниклих – це один з етапів роботи над звільненням полонених. Тому так важливо, щоб воно було включено в роботу наступного скликання Верховної Ради, Офісу президента та органів виконавчої влади. Бо насамперед від них залежить, чи зможуть ті ініціативи, які вже з’явилися в регіонах, стати системними на території всієї України, чи отримають соціальний захист родичі, а поліція – достатньо інформації для пошуку”, – підсумувала виконавча директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова.

За словами авторів закону про безвісти зниклих, він має застосовуватись у разі масових зникнень людей, таких як збройний конфлікт, стихійні лиха та техногенні катастрофи.

За даними Об’єднання рідних безвісти зниклих “Надія”, наразі в Україні налічується 1 288 осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Служба безпеки України заявляє про 260 таких людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter