Уряд подарував “друге життя” деяким відходам виробництв: чому це важливо?

Дата: 20 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів затвердив порядок зарахування до побічних продуктів речовин та предметів, що утворюються в процесі виробництва певної продукції. 

Про це розповіли в уряді. 

Ілюстраційне зображення. Фото: ANGDAL Road Safety Solutions

Рішення є одним із кроків на шляху впровадження реформи управління відходами за європейськими стандартами. Українські посадовці, розробляючи порядок, вивчали досвід Польщі, Німеччини, Чехії, Болгарії, Сербії та Великобританії.

Нині в Україні під час виготовлення, наприклад, дверних і віконних блоків виробництва утворюють до 31% відходів деревини, під час виробництва паркету – 30%, а меблів – 54%. До тепер речовини, що лишалися, відправляли на смітник, однак зараз їх зможуть використовувати серед іншого під час виробництва кормів, добрив та навіть під час будівництва доріг. 

Не викинути, а використати повторно – саме так будує циркулярну економіку цивілізований світ, і саме до такої моделі поступово цілеспрямовано рухається Україна. Це про раціональне використання ресурсів та вирішення наших багаторічних проблем з відходами”, – каже міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Відтепер виробник ухвалюватиме рішення про зарахування тих чи інших залишків до побічних продуктів. Окрім цього, виробники мають вносити дані до Інформаційної системи управління відходами, пройти тест на відповідність залишків усім встановленим критеріям побічних відходів, а також запровадити систему управління їхньою якістю. 

Нагадаємо, що до минулого року, поки парламент не ухвалив профільний закон щодо сміття, Україна була єдиною країною в Європі, де держава не мала контролю над відходами, а понад 90% їх ховали в землю. 

Україна входить до десятка країн з найвищими показниками смертності від хвороб, які провокує забруднене довкілля. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter