Уряд оновив перелік тимчасово окупованих територій для виплати допомоги переселенцям

Дата: 06 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Мінреінтеграції затвердило оновлений перелік, на основі якого внутрішньо переміщеним особам (ВПО) здійснюватимуть виплати.

Про це інформує пресслужба міністерства.

У відомстві підкреслюють, що перелік не є фіксованим – він регулярно актуалізується.

Так, до оновленого переліку територіальних громад, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій, або тих, які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), входить дев’ять областей.

Це територіальні громади Донецької (66), Харківської (56), Дніпропетровської (10), Луганської (37), Запорізької (64), Херсонської (49), Миколаївської (26), Сумської (19), Чернігівської (4) областей. Загалом наразі в переліку 331 громада.

Усі ВПО з цих громад отримають грошову допомогу від держави, зазначили в міністерстві.

Повідомляється, що цей перелік формується за погодженням Міноборони на підставі пропозицій відповідних обласних і Київської міської військових адміністрацій.

У процесі визначення таких територій спираються на три ключові критерії, а саме:

  • території, що є тимчасово окупованими;
  • території, що перебувають в оточенні (блокуванні);
  • території, на яких тривають активні бойові дії.

“Якщо ви зареєстровані в якійсь із зазначених областей, але ваша громада відсутня в цьому переліку, радимо звернутися до своєї військової адміністрації (особисто або через гарячу лінію) й уточнити інформацію”, – пояснили в Мінреінтеграції.

Водночас допомога на проживання для переселенців з територій, які постраждали від війни, надається в таких розмірах: для осіб з інвалідністю та дітей – 3 тисячі гривень; для інших осіб – 2 тисячі гривень.

Заяву на допомогу на проживання можна подати дистанційно через застосунок “Дія”. Особисто ж заяву на отримання допомоги можна подати таким способом:

  • особисто подати заяву на взяття на облік у статусі ВПО до органів соціального захисту, уповноваженої особи громади чи ЦНАПу;
  • отримати довідку щодо взяття на облік як ВПО;
  • особисто подати заяву на отримання допомоги до органів соціального захисту, уповноваженої особи громади чи ЦНАПу.

Напередодні ZMINA повідомляла, що, відповідно до опитування компанії Gradus Research, ВПО переживають складніші обставини з роботою, доходами та житлом у порівнянні з громадянами, які залишилися на місцях постійного проживання. Однак прагнення повернутися до звичних умов життя стимулює їх швидше адаптуватися до нових умов.

У листопаді уряд розширив перелік категорій, збільшив термін кредитування і подвоїв нормативну площу житла для ВПО, які планують брати іпотеку. Зміни реалізовуватимуть за допомогою коштів гранту, наданих Кредитною установою для відбудови (KfW).

Як відомо, в Україні з’явився посібник з корисною інформацією для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та постраждалих від війни Росії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter