Українські громадські організації закликали захистити суверенітет і права людини в Грузії

Дата: 12 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Громадські організації України звернулися до міжнародної спільноти із закликом захистити суверенітет і права людини в Грузії від порушень, що містять норми закону про “іноземних агентів”, який розглядає парламент країни.

Відповідну заяву опублікували на сайті PEN Ukraine.

Активісти нагадали, що законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу” у Грузії лобіює найбільша партія в парламенті “Грузинська мрія”. Її очільник погрожує подолати президентське вето в разі непідписання закону.

Через це над Грузією “реально нависла загроза остаточного утвердження диктатури та демонтаж євроінтеграційного курсу країни”, йдеться у заяві.

“Адже подібний закон, що має чимало спільного з російськими підходами, суперечить принципам і нормам європейського права та демократичного світу. Українцям не потрібно пояснювати, хто насправді є головним бенефіціаром цих подій – це путінський режим, який за подібним сценарієм діяв в Україні на початку 2014 року”, – наголосили активісти.

Українські ГО висловили солідарність грузинському народові у його боротьбі проти намірів поглинути вільну Грузію авторитарною копією “руського міра”.

Прочитати повний текст заяви й підписати її можна тут.

Нагадаємо, що 17 квітня парламент Грузії в першому читанні ухвалив скандальний Закон “Про прозорість іноземного впливу”. Документ підтримали 83 депутати, проти ніхто не голосував.

Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що закон про “прозорість зовнішнього впливу” спрямований першочергово на захист країни від “українізації”. Журналісти припускають, що під “загрозою українізації” Кобахідзе має на увазі нібито прагнення недержавних організацій (НДО) позбавити Грузію суверенітету та стабільного розвитку.

Документ “Про прозорість іноземного впливу” є майже аналогічним до російського закону, що діє з 2012 року й призвів до фактичної ліквідації громадських організацій, які працюють над моніторингом політичних і соціальних процесів, зокрема моніторингом виборів.

Тим часом депутати Європейського парламенту підготували проєкт резолюції, у якій закликають ЄС не починати перемовини з Грузією про членство, якщо в країні набере чинності Закон “Про прозорість іноземного впливу”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що на площі Європи у Тбілісі 11 травня 2024 року відбувся багатотисячний мітинг проти закону про “іноагентів” – законопроєкт “Про прозорість іноземного впливу”; за даними фактчекерів Visioner ця проєвропейська акція стала наймасовішою в сучасній історії Грузії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter