Україна засудила наступ білоруської влади на журналістів

Дата: 21 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко виступили зі спільною заявою щодо репресій проти журналістів у Білорусі. Міністри висловили своє обурення подіями в країні, де влада продовжує утиски представників ЗМІ.

Відповідну заяву опубліковано на сайті МЗС України.

“Весь демократичний світ визнає засоби масової інформації четвертою владою та не втручається у їхню професійну діяльність. Наступ на свободу слова, життя та здоров’я журналістів у Республіці Білорусь відкрито порушує ці базові принципи”, – зазначили Кулеба і Ткаченко.

Міністри підкреслили, що Україна рішуче стоїть на захисті демократії та свободи журналістської діяльності та разом із міжнародною спільнотою засуджує наступ білоруської влади на представників ЗМІ. 

Крім того, українські посадовці занепокоєні через вплив російської пропаганди на інформаційний простір Білорусі.

“Особливе занепокоєння викликає деструктивна діяльність Росії, яка з використанням своєї армії пропагандистів повністю узурпувала інформаційний простір  Білорусі, позбавивши білорусів права на вільний доступ до різних джерел інформації”, – йдеться в заяві.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року міжнародна організація “Репортери без кордонів” назвала Білорусь найнебезпечнішою країною для журналістів у Європі. Нещодавно силовики провели в країні масові обшуки в правозахисників та журналістів.

Із серпня 2020-го в країні не припиняються акції протесту людей, невдоволених узурпацією влади Олександром Лукашенком. За цей час влада затримала та судила за участь у мітингах тисячі громадян, зокрема й журналістів. Наразі за ґратами в країні перебувають співробітники видань TUT.by, “Белсат” та Пресклубу Білорусь.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter