Україна закликає відрізати Росію від глобальної економіки: як цього хочуть досягти?

Дата: 12 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Міністерство фінансів України закликає виключити Росію із Групи розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) та внести її в чорний список організації. 

З таким закликом виступив очільник міністерства Сергій Марченко

Прапор FATF. Фото: AP

FATF – це міжурядовий орган, завданням якого є розробка і сприяння стратегії боротьби з відмиванням грошей як на національному, так і на міжнародному рівні. Як пояснювали у державній службі фінансового моніторингу, FATF фактично зайнята формуванням необхідної політичної волі для протидії фінансовим злочинам. 

Засади цієї боротьби зібрали у сорока рекомендаціях, серед яких, наприклад, криміналізація відмивання грошей, а також зобов’язання для фінустанов ідентифікувати всіх своїх клієнтів. 

Організація не має ані чітко визначеної конституції, ані необмеженого терміну існування, однак її члени періодично збираються на засідання. Наступне має відбутись вже цього місяця на роковини російського вторгнення в Україну. 

Закликаючи виключити Росію із FATF, Марченко наголосив, що саме РФ несе повну відповідальність за злочинні дії проти світової економічної системи.

Річ у тім, що повномасштабне вторгнення в Україну поміж іншим вплинуло на подорожчання харчів у світі, що завдало величезної шкоди, особливо країнам, що розвиваються.

“Після закінчення холодної війни держави створили системи глобального управління, щоб захистити ліберальні цінності, права людини, глобальну економіку. Проте подібні системи можуть повноцінно функціонувати лише тоді, коли учасники дотримуються правил. Агресивним вторгненням в Україну, токсичною підтримкою корупції та задокументованим фінансуванням тероризму путінська Росія висміює заснований на правилах міжнародний порядок”, – каже Марченко. 

Фото: lexinform.com.ua

Міністр фінансів вважає, що виключення Росії із FATF та внесення у чорний список організації є “мабуть, найефективнішим інструментом для обмеження доступу терористів до світової економіки”. Працюватиме це таким чином: якщо заклик України виконають, то всі держави посилено перевірятимуть будь-які транзакції, пов’язані з РФ. 

“Це значно підвищить вартість ведення бізнесу з Росією і фактично позбавить Путіна можливості фінансувати незаконну агресивну війну”, – підсумовує посадовець. 

FATF ще торік призупинила права Росії як члена організації та обмежила її участь у своїй діяльності: росіянам заборонили брати участь як у роботі всієї групи, так й у регіональних групах. 

Нагадаємо, що у Росії депутатам та сенаторам дозволили не публікувати відомості про доходи у відкритому доступі. Один з авторів ідеї сказав, що причиною зміни правил є те, що “не всім це цікаво, не всім це хочеться робити – ліньки”. 

Також у Росії хочуть денонсувати Конвенцію Ради Європи щодо кримінальної відповідальності за корупцію.

Європарламент вважає, що корупція руйнівно впливає на права людини. 

Фотографія обкладинки: KIRILL KUDYRAVTSEV/AFP VIA GETTY IMAGES

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter