Україна відмовилася від участі в конкурсі “Вікі любить пам’ятки” через присутність Росії

Дата: 15 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Україна не братиме участі у міжнародному етапі проєкту “Вікі любить пам’ятки” через рішення організаторів конкурсу всупереч запиту української команди допустити до цього етапу світлини пам’яток культурної спадщини з Росії.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці українського оргкомітету проєкту.

Джерело: фейсбук-сторінка українського оргкомітету проєкту “Вікі любить пам’ятки”

“Ми вважаємо неприйнятним участь у міжнародному конкурсі світлин країни, яка веде проти України війну і вбиває тисячі українців, а також систематично руйнує та викрадає українські пам’ятки культури, архітектури, археології”, — йдеться в повідомленні.

До того ж російська війна позбавила українські фото рівних умов у змаганні — українські учасники конкурсу працювали з багатьма обмеженнями, накладеними війною (безпекові ризики, перебої зі зв’язком і транспортом).

З цих причин український оргкомітет не хоче допустити, щоб українські фото пам’яток культури опинилися чи змагалися поруч із російськими у момент, коли вітчизняні пам’ятки руйнуються внаслідок російської збройної агресії.

Попри те, що українські фото не будуть представлені на міжнародному етапі цьогоріч, конкурс успішно відбувся в Україні попри повномасштабну війну і вимушене обмеження подавати фото лише зроблені до 24 лютого 2022 року.

Вікісховище та Вікіпедія поповнилися майже 14 тисячами світлин української культурної спадщини, які висвітлюють понад 5,3 тисячі пам’яток; зокрема 351 пам’ятку, проілюстровану вперше за історію фотоконкурсу.

“Ми вдячні всій спільноті конкурсу — учасникам та учасницям, журі, волонтер(к)ам — за роботу. Уже незабаром будемо публікувати його перші результати. Переможці у конкурсних номінаціях отримають відзнаки та цінні призи”, — повідомили на сторінці українського оргкомітету проєкту.

“Вікі любить пам’ятки” (Wiki Loves Monuments) — фотоконкурс пам’яток культурної спадщини, що проводиться в понад 50 країнах світу регіональними відділеннями Фонду Вікімедіа та волонтерами спільноти Вікімедіа, зокрема в Україні — громадською організацією Вікімедіа Україна.

Мета конкурсу — зібрати фотографії всіх пам’яток культурної спадщини світу і розмістити їх у Вікісховищі, що дасть змогу проілюструвати статті Вікіпедії — вільної енциклопедії.

Раніше ZMINA розповідала про те, що окупація та війна завдали незліченної шкоди українським культурним голосам, але вони виявляють неабияку стійкість.

З кінця серпня в Україні запрацювала платформа для відновлення зруйнованої культурної спадщини, завдяки якій збирають гроші для охорони, евакуації, захисту і збереження культурних цінностей.

Окрім цього, цим коштом підтримують діяльності закладів культури та мистецтва, що постраждали внаслідок бойових дій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter