В Україні запрацювала платформа для відновлення зруйнованої культурної спадщини

Дата: 24 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні офіційно запрацювала платформа “Збережіть українську культуру”, де збиратимуть гроші на відновлення культурної спадщини України.

Про це повідомив міністр культури Олександр Ткаченко

Харківська Єпархія Української православної церкви. Фото: Українська правда

“Ми розробили зручний сайт, де є опис кожної культурної пам’ятки, яку зруйнували росіяни, масштаби пошкоджень та сума коштів, яка необхідна для її відновлення. Долучитися може кожен, важливий будь-який внесок. Так само як ми збираємо на дрони для армії, ми можемо збирати на збереження та відновлення нашої культурної спадщини після російської навали”, – написав Ткаченко.

Усі кошти збираються через спеціальний рахунок, який Міністерство культури та інформаційної політики України відкрило в Національному банку. Гроші будуть спрямовані на охорону, евакуацію, захист і збереження культурних цінностей, підтримку діяльності закладів культури та мистецтва, що постраждали внаслідок бойових дій.

“Українська культура переживе всіх ворогів. Ми її зберігаємо, щоб передати наступним поколінням. Які так само завзято будуть її захищати та прославляти у світі, як сьогодні це робимо ми з вами”, – додав міністр.

За даними міністра, військові РФ з початку повномасштабного вторгнення зруйнували чи пошкодили 469 об’єктів культурної спадщини. Збитки вже становлять сотні мільйонів гривень.

Раніше ZMINA писала, що в Запорізькій області росіяни вдруге обстріляли 130-річну садибу Крігера. Будівлю звели в 1892 році для родини Якова Крігера. Він заснував у місті завод, де виготовляли сільськогосподарську техніку, а поряд збудував цегляний будинок. Упродовж останніх чотирьох років споруду реставрували, щоб потім відкрити там філію краєзнавчого музею. На початку червня росіяни з “Градів” уже обстрілювали садибу.

Нагадаємо, що Міністерство культури та інформаційної політики веде перелік зруйнованих та пошкоджених пам’яток по всій Україні. Його можна не тільки переглянути його за покликанням, але й допомогти фіксувати такі злочини російських окупантів. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter