Україна увійшла до Глобального альянсу з попередження сексуального насильства на війні: чим він займатиметься?

Дата: 11 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Україна братиме участь у новоствореному Глобальному альянсі з запобігання сексуальному насильству під час війни та співголовуватиме в ініціативі до кінця 2023 року. 

Про це розповіли в уряді. 

Активістка торік у квітні біля посольства Росії в Тель-Авіві протестує, щоб привернути увагу до сексуального насильства проти українських жінок і дітей під час російського вторгнення в Україну. Фото: Tomer Neuberg/Flash90

Разом з Україною співголовування в альянсі прийняла Колумбія, а загалом до об’єднання входять 13 країн, серед яких, Австралія, Люксембург, Колумбія, Японія, Південна Корея, Нігерія, США, Йорданія та ОАЕ.

Ініціатором створення альянсу став Лорд Ахмад Вімблдонський, який є головою делегації Сполученого Королівства та спеціальним представником прем’єра Великої Британії з питань запобігання сексуальному насильству під час збройних конфліктів.

Завданням об’єднання є “включення постраждалих в процес розробки та реалізації політик на міжнародному та національному рівнях”. Раніше в українському уряді вже заявили, що працюють над законодавчими змінами, аби постраждалі від сексуального насильства на війні могли свідчити щодо кривдників через багато років. 

“Включення (до розробки та реалізації політик – Ред.) постраждалих означає створення умов для надання послуг і задоволення потреб постраждалих, а також постійний діалог з ними”, – сказала урядова Уповноважена з питань гендерної політики та віцеголова української делегації Катерина Левченко

Спеціальна поліцейська група з виявлення сексуальних злочинів російських військових працює на Київщині. Фото: МВС

“Постраждалі від сексуального насильства мають бути впевнені, що їхніх кривдників, зокрема тих, хто віддавав злочинні накази буде покарано як на національному, так і міжнародному рівні”, – додала віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина

Українські прокурори нині розслідують щонайменше 171 випадок сексуального насильства з боку російських військовослужбовців. Серед потерпілих  13 неповнолітніх. 

В ООН вважають, що сексуальне насильство, до якого вдаються російські військовослужбовці в Україні, є частиною “воєнної стратегії” Росії. 

Нагадаємо, що торік в Офісі генерального прокурора змінили підхід до роботи з категорією справ, пов’язаних із сексуальним насильством на війні. До прикладу, раніше потерпілих могли допитувати по 1215 разів, але зараз так не роблять. Тепер спілкування обмежується одним-двома разами й лише тоді, коли потерпілі хочуть говорити. 

Детальніше про зміни можете прочитати за посиланням.

Фотографія обкладинки: OLEKSII SAMSONOV/GLOBAL IMAGES UKRAINE VIA GETTY IMAGES

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter