Україна просить припинити нелегітимне перебування Росії в ООН та захистити статут організації від її руйнівного впливу

Дата: 26 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Україна закликає припинити нелегітимне перебування Росії в ООН, щоб захистити статут організації і міжнародне право від руйнівного впливу РФ.

Про це йдеться в заяві на сайті МЗС України. 

Зала засідань Ради Безпеки ООН. Фото: ООН

На початку грудня Верховна Рада ухвалила постанову щодо визнання керівного в Росії режиму терористичним, а також щодо нелегітимності перебування Російської Федерації в Організації Об’єднаних Націй. 

Депутати пояснювали, що 26 грудня 1991 року Рада Республік Верховної Ради СРСР зазначила, що “зі створенням Співдружності Незалежних Держав СРСР як держава і суб’єкт міжнародного права припиняє своє існування”, а тому РФ не набула статусу держави-продовжувача СРСР в ООН.

“Російська Федерація має пройти той же міжнародно-правовий шлях набуття членства в Організації, що й інші країни. При цьому повернення Російської Федерації до ООН у майбутньому може розглядатися лише за умови дотримання нею критеріїв членства ООН”, – кажуть у заяві в МЗС.

Українські дипломати закликають відновити право кожної держави-члена ООН проголосувати в Генеральній Асамблеї щодо доцільності прийняття Росії до складу організації.

“(Це. – Ред.) статутне право, якого вони були позбавлені 31 рік тому”, – додають вони. 

Членами ООН можуть бути країни, які серед іншого “розв’язують свої міжнародні суперечки мирними засобами таким чином, щоб не наражати на загрозу міжнародний мир та безпеку і справедливість”, йдеться в пункті третьому статті другої розділу першого Статуту ООН. 

“Російська Федерація десятиліттями розпалює конфлікти в Африці, зокрема дестабілізує Буркіна-Фасо, Лівію, Малі та Центральноафриканську Республіку. У корені всіх цих злочинів не лише політика Російської Федерації з розпалювання конфліктів, але і системне блокування нею рішень, необхідних для їхнього розв’язання. З 1991 року Російська Федерація 31 раз застосувала вето в Раді Безпеки ООН, що майже вдвічі більше, ніж будь-який інший постійний член Радбезу”, – нагадують у своїй заяві дипломати. 

Серед прикладів зловживання правом вето: 

  • блокування резолюції про створення трибуналу щодо розслідування за фактом збиття літака Малайзійських авіаліній рейсу MH17;
  • визнання масових убивств у Сребрениці як геноциду і передумови для національного примирення в Боснії та Герцеговині;
  • реагування на політичну та гуманітарну ситуацію у Венесуелі;
  • продовження мандату спостережної місії ООН у Грузії в критичний для країни момент;
  • посилення санкційного режиму щодо КНДР; 
  • 16 резолюцій щодо Сирії.

“Це лише питання часу, коли дії РФ дискредитують та зруйнують усю систему ООН – єдину і безальтернативну глобальну міжурядову інституцію, яка об’єднує за столом переговорів усі держави світу. Питання долі Росії в ООН має вирішуватися в загальному контексті її відповідальності за грубі порушення норм і принципів міжнародного права, а також за злочини, які вчиняються на території України, зокрема за воєнні злочини та злочини проти людяності, а також злочин геноциду”, – наголошують у МЗС. 

Нагадаємо, що право вето Росії в Радбезі ООН заважає передати до Міжнародного кримінального суду справу щодо її злочину агресії в Україні. 

Покарання Росії за агресію є одним з пунктів запропонованої під час засідання 77-ї Генасамблеї ООН  Україною “формули миру”. Детальніше про те, що це за формула, ви можете прочитати за посиланням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter