Україна належить до країн, найбільш уражених інформаційними маніпуляціями, – Facebook

Дата: 09 Червня 2021
A+ A- Підписатися

За результатами дослідження, проведеного компанією Facebook, Україна належить до країн, найбільш уражених інформаційними маніпуляціями: це результат як впливу з боку РФ та окупованих територій, так і “тіньового” використання мереж проти політичних опонентів усередині країни.

Про це 9 червня заявила менеджерка з питань публічної політики Facebook у Центральній і Східній Європі Катерина Крук під час міжнародного форуму “Democracy in Action: Zero Corruption Conference”, пише Укрінформ.

Джерело: chesno.org

У доповіді про CIB (Coordinated Inauthentic Behavior – Скоординована неавтентична поведінка), яку компанія оприлюднила кілька тижнів тому, підтверджується, що Україна є ціллю для інформаційних маніпуляцій Росії або інформатак з непідконтрольних уряду територій України.

Між тим в Україні є ще одна велика проблема – це стосується також відкритих мереж, що в більшості випадків належать політичним партіям, публічним особам або PR-агентствам”, – сказала Катерина Крук.

За її інформацією, на ці мережі, серед яких були й такі, діяльність яких Facebook припинив за принципами власної корпоративної політики, витрачалися величезні кошти.

“Одна з таких мереж, яку ми зупинили, витратила понад 1,5 мільйона доларів. Одна з політичних партій витратила на таку мережу понад 200 тисяч доларів… Згадані мережі використовуються політичними партіями переважно проти політичних опонентів”, – уточнила представниця Facebook.

Вона також сказала, що поширення відвертої дезінформації в Україні часто пов’язане з корупцією і навіть не з прямими її формами.

Щодня ми видаляємо близько мільйона фейкових акаунтів просто в той момент, коли вони створюються. Є також так звані акаунти тролів, за якими стоять реальні люди, але приховують свою ідентифікацію і цілі”, – заявила Крук.

Другий напрям роботи компанії – обмеження інформації. Тобто з інформації, що з’являється на платформі, негайно видаляється певна хибна частина. Для аналізу та оцінки правдивості того чи іншого повідомлення переглядається величезний обсяг даних, для чого Facebook використовує послуги близько 80 партнерів у усьому світі, зокрема й в Україні. Вони проводять перевірку фактів більш ніж 60 мовами. 

Facebook як технологічна платформа не може видаляти всю хибну інформацію, але може позначати підозрілу або маніпулятивну спеціальним індексом, нагадала Крук.

“Ми перевірили та позначили минулого року більш як 50 мільйонів одиниць контенту, і у 95% випадків люди більше не зверталися до них. Таке означення – дійсно дуже потужний інструмент, який дозволяє людям розпізнавати хибну інформацію і помічати її на інших платформах, а також засвідчує, що люди реагують на такі попередження”, – впевнена вона.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що у квітні 2021 року компанія Facebook виявила та видалила дві розгалужені мережі ботів, які мали майже 600 акаунтів і 400 сторінок.

Згідно зі звітом компанії, їхня діяльність була пов’язана з партіями “Слуга народу”, “Довіра”, Андрієм ДеркачемПетром Журавлем, Володимиром Гройсманом та іншими українськими політиками.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter