Facebook виявив сотні ботів, які діяли на користь Деркача, Гройсмана, “Слуги народу” та “Довіри”: як це працювало

Дата: 07 Травня 2021
A+ A- Підписатися

У квітні 2021 року компанія Facebook виявила та видалила дві розгалужені мережі ботів, які мали майже 600 акаунтів і 400 сторінок.

Їхня діяльність була пов’язана з партіями “Слуга народу”, “Довіра”, Андрієм Деркачем, Петром Журавлем, Володимиром Гройсманом та іншими українськими політиками, повідомляє “Громадське” з посиланням на звіт компанії.

Перша мережа мала 105 акаунтів і 24 сторінки у фейсбуку, а також п’ять акаунтів в інстаграмі. Згідно з результатами проведеного Facebook розслідування, за ними стоять люди, пов’язані з партією “Слуга народу”. На просування сторінок витратили близько 210 тис. доларів, йдеться у звіті.

Тут публікували та розповсюджували дописи українською та російською мовами про політику, корупцію, коронавірус, публікації на підтримку “Слуги народу” та чинної влади, критику опозиції, зокрема мера Києва Віталія Кличка й п’ятого президента України Петра Порошенка.

Друга мережа мала 477 акаунтів, 363 сторінки у фейсбуку та 29 акаунтів в інстаграмі. За даними компанії, до неї причетні Андрій Деркач, Петро Журавель і його медіа Begemot – усі перебувають під санкціями мінфіну США.

Ще частина акаунтів була пов’язана з людьми, які консультують експрем’єр-міністра України Володимира Гройсмана й очільника депутатської групи “Довіра” Олега Кулініча. На просування мережі витратили майже пів мільярда доларів. Ця мережа ботів здійснювала довготривалу інформаційну операцію, спрямовану на просування сприятливого контенту для вказаних осіб, зазначили у звіті.

Про те, як працювали бот-мережі, розповіли на сторінці Центру стратегічних комунікацій та інформбезпеки у фейсбуку.

Зокрема, на сторінках, які діяли в інтересах Деркача, здійснювали:

  • передрук збалансованих новин, щоб створити враження незалежних медіа;
  • регулярну публікацію антиросійського та пронатівського контенту, щоб отримати прихильність патріотичних читачів;
  • ведення регіональних сторінок з такими самими інтонаціями для впливу на мешканців конкретних міст, зокрема Києва, Одеси, Житомира, Львова, Тернополя;
  • просування замовних повідомлень серед інших, які подобаються читачам і не спричиняють критичного ставлення.

Трохи інакше працювала мережа, яка чинила вплив в інтересах партії “Слуга народу” – із залученням не патріотичних гасел, а суспільно актуальних тем. На цих сторінках здійснювали:

  • маскування під незалежні медіа й залучення читачів на псевдонезалежні сайти;
  • фокус на корупції, політиці, автомобільній галузі, сатирі щодо COVID-19;
  • розміщення серед нейтральних повідомлень коментарів на підтримку “Слуги народу” й уряду та критику опозиційних партій і політиків.

Раніше Facebook відзвітував про видалення в грудні 2020 року бот-мереж, пов’язаних з партією “Європейська солідарність”, ГО “Справа громад”, “Антикорупційний блокпост” та об’єднанням “Боротьба”.

У жовтні 2020 року з соцмережі було видалено низку акаунтів і сторінок ботів, що підтримували Юлію Тимошенко та партію “Батьківщина” й критикували їхніх опонентів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter