Україна готується до ментальної деокупації Криму

Дата: 22 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Україна готується не лише до військової, а й до ментальної деокупації Криму.

Про це заявила постійна представниця Президента України в Криму Таміла Ташева, інформує “FreeДом“.

За її словами, після більш ніж 9,5 років тимчасової окупації півострова та роботи там російських пропагандистських ЗМІ стратегія роботи з місцевим населенням після деокупації потребує особливої ​​уваги.

Вона повідомила, що міжнародні партнери допомагають розробити стратегію інформаційної політики Україні.

“Представництво Президента ініціювало роботу над створенням стратегії когнітивної деокупації та плану дій на виконання цієї стратегії. Сам стратегічний документ ми розробили спільно з українськими експертами та міжнародними експертами, зокрема з Естонії. Цей базовий документ ми напрацювали. Наразі на базі представництва працює Рада з когнітивної деокупації, до якої включено всі органи виконавчої влади, експерти, народні депутати, де ми фрагментарно напрацьовуємо ці дії”, — пояснила Ташева.

8 вересня вона під час дискусії “Вирій чи зона осідлості? Політики (не)повернення” в межах третього Конгресу Культури нагадала, що Україна будує візію майбутнього Криму після його звільнення.

За її словами, насамперед влада працює над тим, щоб повернути наших громадян на півострів та створити всі необхідні умови для безпечної реінтеграції.

Вона пояснила, що на базі Представництва утворили Раду з питань когнітивної деокупації Криму. Рада ставить перед собою ключове завдання – напрацювати тактичні кроки з ментального повернення мешканців Криму в український суспільно-політичний, інформаційний та культурний простори. 

Нагадаємо, українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 

Читайте також: Росія ізолювала Крим. Сучасність до півострова здатна повернути лише Україна – Володимир Зеленський

Раніше Зеленський закликав громадян України у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

29 квітня 2023 року Головне управління розвідки Міноборони України після пожежі на нафтобазі в Севастополі, яка була призначена для Чорноморського флоту держави-агресора, повторило заклик до співгромадян у Криму не перебувати поряд з військовими об’єктами.

Раніше Центр журналістських розслідувань також оприлюднив дані розташування військових об’єктів на півострові, що є легітимною ціллю для ураження. 

Українська влада наголошує, що Україна самостійно визначає свій шлях і що торгівля українським Кримом неможлива та неприпустима, адже Кримський півострів – це інтегральна частина України. Україна також наголошує, що без деокупації Криму неможлива безпека у Чорноморському регіоні. 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Відомо, що українські міністерства та державні органи активно працюють над формуванням кадрового резерву для роботи після деокупації Кримського півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter