У США понад 330 газет через вийшли зі статтями на захист свободи преси після заяв Трампа

Дата: 17 Серпня 2018
A+ A- Підписатися

Понад 330 американських газет вийшли 16 серпня з редакційними статтями на захист свободи преси – у відповідь на нападки президента Дональда Трампа щодо того, що він називає “фальшивими новинами” та його заяву про те, що журналісти є “ворогами” американського народу.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Ініціатором акції виступила газета Boston Globe, її підтримала впливова загальнонаціональна газета The New York Times, а також низка невеликих регіональних видань – у тому числі в штатах, де Трамп переміг під час президентських виборів у 2016 році.

Редакція Boston Globe у публікації, розміщеній онлайн 15 серпня, звинувачує Трампа в “постійних нападках на вільну пресу”.

“Велич Америки залежить від ролі вільної преси, щоб говорити правду можновладцям. Таврувати пресу “ворогом народу” є антиамериканським, оскільки це небезпечно для громадянських свобод, які ми поділяємо більше двох століть”, – йдеться в статті Boston Globe.

У Сент-Луїсі видання Post-Dispatch назвало журналістів “найвірнішими патріотами”. У Чикаго Sun-Times заявляє, що більшість американців розуміють, що Трамп говорить нісенітниці. Газета Observer у Північній Кароліні висловила сподівання, що Трамп припинить свої напади на медіаорганізації, проте зазначає, що не дуже вірить у це. Видання редакційних статей аналогічне критиці на адресу Трампа з боку громадських діячів щодо проблем свободи преси.

Водночас одне з найбільших видань The Wall Street Journal відмовилося від участі в акції. Заступник редактора видання Джеймс Фріман заявив, що така ініціатива підриває незалежність політики редакційних колегій окремих видань. Також Фріман наголосив, що Трамп має право на свободу слова в тому ж обсязі, що і ЗМІ, які вступають з ним у полеміку.

Також від участі утрималася відома газета The Los Angeles Times. Видання заявило, що також уважає, що президент Трамп нападає на пресу “цинічно, демагогічно і несправедливо”. Газета підкреслила, що не раз писала про це.

Редакція The Los Angeles Times не говорить за The New York Times, або The Boston Globe, чи The Chicago Tribune. Ми поділяємо деякі погляди цих газет, але не погоджуємось з інших питань. Ми не хочемо створити враження, що ми отримуємо ідеї від інших, або діємо в складі групи. Редакція вирішила не писати про цю тему саме в цей четвер через те, що ми цінуємо свою незалежність”, – йдеться в матеріалі The Los Angeles Times, яку цьогоріч придбав мультимільярдер Патрік Сун-Шонг.

Після акції Сенат США видав спеціальну резолюцію, якою засвідчив, що “преса не є ворогом народу”, підтвердив “життєво важливу і незамінну роль, яку виконує вільна преса” і засудив “напади на інституцію вільної преси”, повідомляє “Голос Америки”.

16 серпня Дональд Трамп у Twitter заявив, що теж відданий свободі преси.

“Я нічого не хотів би більше для нашої країни, аніж справжньої свободи преси. Факт полягає в тому, що преса може вільно писати і говорити все, що забажає, однак, багато з того, що вона говорить є несправжніми новинами, просуванням політичних програм, або просто, намаганнями зашкодити людям!”, – написав він.

Як нагадує видання Mediasapiens, президент США Дональд Трамп запропонував відбирати в декотрих ЗМІ акредитацію в Білий дім, а також пообіцяв викрити співробітників його адміністрації, які “зливають” інформацію медіа.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter