У Раді зареєстрований законопроект, що полегшить нечуючим сприйняття інформації зі ЗМІ

Дата: 15 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

У парламенті 3 лютого зареєстрували проект Закону №6031 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення доступу до інформації осіб з порушенням слуху”. Цей документ має допомогти людям з порушеннями слуху отримувати інформацію зі ЗМІ.

Як зазначено на сайті Верховної Ради, законопроект внесли з ініціативи Кабінету міністрів України. Закон має бути ухвалений, оскільки Україна ратифікувала Конвенцію про права людей з інвалідністю. За конвенцією держави-члени зобов’язані забезпечувати й заохочувати повну реалізацію всіх прав людини й основоположних свобод усім людям з інвалідністю.

Підготовлений Держкомтелерадіо законопроект пропонує зміни до Кодексу цивільного захисту України та Законів України: “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”, “Про кінематографію”, “Про рекламу”, “Про вибори Президента України”, “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення”, “Про телебачення і радіомовлення”, “Про вибори народних депутатів України”, “Про засади державної мовної політики”, “Про всеукраїнський референдум”, “Про Суспільне телебачення і радіомовлення”, “Про місцеві вибори”.

У всіх цих нормативно-правових актах запропоновано зміну термінології з осіб з “вадами” слуху та зору на осіб з “порушеннями” слуху та зору.

Законопроект також передбачає, що телерадіоорганізації повинні забезпечити переклад на українську жестову мову та/або субтитрування офіційних повідомлень, зокрема, виступів вищих посадових осіб держави. Ця норма також стосується й інформації про надзвичайні ситуації (попередження та ризик їх виникнення), що становлять загрозу життю чи здоров’ю громадян.

Окрім того, мають бути адаптовані кіно-, відеофільми, передачі і програми з урахуванням вимог, установлених Нацрадою України з питань телебачення і радіомовлення. Частка загального обсягу телевізійного добового мовлення, що має бути адаптована для сприйняття людям з порушеннями слуху, має міститися у заяві про видачу ліцензії на мовлення телеорганізації. А особливості адаптації – у статуті телеорганізації. Така частка має складати не менше 10% до 2017 року, 20% – до 2018 року, 50% – до/з 2020 року з урахуванням жанрового розподілу програм. 

Документ пропонує адаптовувати для сприйняття людьми з порушеннями слуху результати опитувань громадської думки про вибори, референдум та офіційне оголошення їхніх результатів. Такий контент навіть в мережі Інтренет ЗМІ мають перекладати українською жестовою мовою та/або субтитрувати з урахуванням вимог, установлених Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення.

Відповідно до змін Нацрада з питань телебачення і радіомовлення буде наглядати, як ЗМІ дотримуватимуться вимог. Відомство спостерігатиме навіть за якістю та достовірністю адаптації. За недотримання вимог законодавства телерадіоорганізація платитиме штраф – 5 % від розміру ліцензійного збору.

Нагадаємо, створення законопроекту є вимогою п. 38 Плану заходів з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року. Кінцевий термін ухвалення законопроекту – лютий 2017 року.

Раніше представника Держкомтелерадіо різко розкритикували під час обговорення виконання Нацстратегії з прав людини за відсутність уявлення, що таке аудіокоментування телепродукту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter