У зоні відчуження на міні підірвався червонокнижний кінь

Дата: 13 Травня 2024
A+ A- Підписатися

У межах зони відчуження ЧАЕС на міні підірвався червонокнижний кінь породи Пржевальського. 

Про це розповіли в ДПСУ. 

Прикордонники почули вибух та за допомогою дрона перевірили, що сталось. Тварина загинула на території, що 2022 року перебувала в окупації російських військових. 

“Даний вид диких коней вважається зниклим у природі. Це єдиний представник ряду конеподібних у дикій фауні України, табуни яких були акліматизовані в Чорнобильській зоні відчуження”, – описують загиблого коня в ДПСУ. 

Проблема замінованих територій була актуальна для України й до початку повномасштабного вторгнення Росії, втім після 2022 року набула нових викликів. Нині Україна посідає друге місце у світі за кількістю жертв протипіхотних мін, і за понад два роки великої війни на вибухівці підірвалися майже 900 людей, а 277 – загинули. 

Нагадаємо, що ZMINA разом з експертами-екологами та правниками розбиралася, який вплив має війна на природу та як Україна може домагатися справедливості за злочини Росії проти довкілля.

Новини про те, як, наприклад, російські військові вбивають тварин, надходять з багатьох регіонів. На Київщині живцем спалили коней у кінно-спортивному комплексі, вбивали свійських та домашніх тварин на Чернігівщині й поцілили в зоопарк у Миколаєві, Харкові та під Києвом. Російські солдати заради розваги повісили на своїй позиції на Херсонщині червонокнижних хом’яків. 

Також майже 150 червонокнижних тритонів загинули, бо їх винесло з прісної в солону воду внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter