У світі за ґратами перебувають майже 500 журналістів і журналісток – RSF

Дата: 16 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

У світі незаконно ув’язнені за виконання своїх професійних обов’язків 488 журналістів, з них 60 – жінки; ще 65 медійників тримають у заручниках.  

Такі дані станом на грудень 2021 року навели в щорічному звіті міжнародної правової організації “Репортери без кордонів” (RSF) щодо злочинів проти журналістів.

Джерело: rsf.org

Цей показник на 20% більший, ніж 2020 року, і це рекордне зростання кількості журналістів, які перебувають під вартою, уточнюється в документі.

“Зростання кількості незаконних затримань здебільшого пов’язане з трьома країнами: Бірмою, де хунта силою захопила владу в лютому 2021-го; Білоруссю, яка захлинулась у репресіях після спірного переобрання Олександра Лукашенка у серпні 2020 року; та Китаєм, де Сі Цзіньпін посилює контроль над спеціальним адміністративним районом Гонконг, який колись вважався зразком свободи слова для регіону”, – говориться у звіті.

Водночас RSF вперше зареєструвала таку велику кількість жінок-журналісток, які перебувають у в’язницях, – 60. Цей показник на 33% більший, ніж минулого року.

Зростання кількості журналісток з-поміж всіх ув’язнених у світі по роках. Джерело: rsf.org

Китай, який п’ятий рік поспіль залишається найбільшою в’язницею для репортерів у світі, також є і країною, де за ґратами перебуває найбільша кількість жінок (19), включаючи лауреатку Премії RSF 2021 року Чжан Чжань, чий стан здоров’я оцінюють як критичний.

У Білорусі затримано більше жінок (17) ніж чоловіків (15).

З 53 затриманих журналістів та співробітників ЗМІ, які перебувають за ґратами у М’янмі, дев’ять – жінки.

Такі високі дані про незаконні затримання журналістів – результат діяльності трьох диктаторських режимів, вважає Генеральний секретар RSF Крістоф Делуар. Також, на його думку, це може бути результатом нового геополітичного розкладу сил, коли на авторитарні режими не виявляється достатнього тиску для обмеження репресій.

Країни – найбільші тюрми для журналістів. Джерело: rsf.org

Нагадаємо, що RSF складає щорічний огляд про насильство щодо журналістів з 1995 року. Він заснований на достовірних даних, що збираються з першого січня по перше грудня року публікації. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що за даними RSF, за останні два десятиліття у світі вбили понад 1,6 тисячі журналістів, 46 з них – 2021 року: це найменше за останні 19 років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter