У столиці Афганістану таліби розігнали жіночу демонстрацію сльозогінним газом

Дата: 05 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

4 вересня у центрі Кабула на акцію протесту вийшли десятки жінок, вимагаючи рівних прав з чоловіками. Бойовики угруповання “Талібан” розігнали мітингувальниць, застосовуючи сльозогінний газ та стріляючи в повітря.

Про це повідомляє Al Jazeera.

Джерело: GANDHARA

Учасниці маршу поклали квіти до меморіалу, присвяченому військовим, які загинули в боротьбі з талібами. Потім жінки попрямували до президентського палацу. Коли вони підійшли до палацу, їм перегородили шлях озброєні бойовики. Одна з учасниць ходи розповіла журналістам, що таліби відкрили вогонь в повітря і застосували сльозогінний газ.

Ми були спокійні та миролюбні, але вони просто хотіли будь-що зупинити нас“, – повідомила одна з учасниць протесту.

За її словами, бойовики застосували перцевий спрей, а також сльозогінний газ. Вона також повідомила, що таліби, які намагалися оточити жінок, мали червоні прапори та зброю.

Це не були звичайні сили талібів“, – зазначила протестувальниця.

На кадрах, опублікованих у соціальних мережах, видно, що понад десятку афганських жінок протистоять озброєні таліби. Помітно також, як жінки кашляють, що свідчить про застосування сльозогінного газу. Інші жінки розповіли, що їх били.

Як повідомляється, щонайменше одна жінка зазнала ушкоджень. На відео, опублікованому у соціальних мережах, видно, як у жінки йде кров з рани на голові.

За останні два дні це вже друга акція протесту, яку проводять афганські жінки в контрольованому талібами Кабулі, виступаючи за свої права і вимагаючи рівності, справедливості й демократії. Подібний мітинг відбувся на початку цього тижня і в західному місті Герат.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що таліби закликали афганок не виходити з дому, бо бойовики “не навчені того, як спілкуватися з жінками”.

Нагадаємо, що після захоплення влади в країні таліби обіцяли поважати права жінок та свободу медіа. Однак заяви бойовиків суперечили новинам з різних частин Афганістану. Спочатку, наприклад, вони попросили “залишатися вдома” журналісток, а згодом просто перестали пускати їх на роботу. Також медіа повідомляли про щонайменше одну вбиту талібами через невдягнену хустку жінку в провінції Тахар, що на північному сході Афганістану. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter