Таліби закликали афганок не виходити з дому, бо бойовики “не навчені того, як спілкуватися з жінками”

Дата: 26 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Ультрарадикальний ісламістський рух “Талібан” закликав жінок Афганістану, які працюють, не залишати домівок заради своєї безпеки. 

Про це з посиланням на речника руху Забіхула Муджахіда повідомляє BBC.

Фото: Nicolas Asfouri / AFP / Getty Images

За словами Муджахіда, заклик до жінок залишатися дома заради безпеки є “дуже тимчасовою процедурою”. 

“Наші силові служби не навчені того, як поводитися з жінками, як спілкуватися з жінками. Поки в нас не буде повної безпеки, ми просимо жінок залишатися вдома”, – сказав він. 

Речник “Талібану” підкреслив, що зарплата жінок, які працюють, “виплачуватиметься в їхніх будинках”.

Після захоплення влади в країні таліби обіцяли поважати права жінок та свободу медіа. Однак заяви бойовиків суперечили новинам з різних частин Афганістану. Спочатку, наприклад, вони попросили “залишатися вдома” журналісток, а згодом просто перестали пускати їх на роботу. Також медіа повідомляли про щонайменше одну вбиту талібами через невдягнену хустку жінку в провінції Тахар, що на північному сході Афганістану. 

З 1996 до 2001 року, коли “Талібан” контролював владу в Афганістані, жінкам забороняли працювати, а дівчатам – вчитися після настання восьми років. Не могли жінки й вийти на вулицю без супроводу чоловіка та носити одяг, який не покривав ніг, голови та рук. Порушниць правил бойовики страчували, а деяких привселюдно били.

Переслідує “Талібан” й тих людей, які співпрацювали із силами НАТО. У бойовиків, за даними ООН, існують списки таких людей та відомості щодо місць їхнього проживання. Перелік містить, зокрема, імена афганських поліцейських, військових і співробітників слідчих органів.

Фотографія обкладинки: theglobeandmail.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter