Бойовики “Талібану” вбили жінку, яка вийшла на вулицю без паранджі

Дата: 18 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Бойовики “Талібану” застрелили афганку, яка вийшла на вулицю без паранджі: вбивство сталося на тлі обіцянок талібів не порушувати прав жінок – про це вони заявляли під час своєї першої пресконференції, яка відбувалася прямо в день трагедії, 17 серпня.

Про це повідомляється на сайті американського видання Fox News.

Джерело: foxnews.com

Світлина, на якій видно тіло жінки, що лежить у калюжі крові, а члени її сім’ї плачуть біля нього, з’явилася в мережі.

За інформацією ЗМІ, інцидент стався в провінції Тахар, що на північному сході Афганістану. 

Цього ж дня речник талібів Забіхулла Моджахед заявив, що бойовики “поважатимуть права жінок у межах законів шаріату” і що “насильства не буде”.

Також, за інформацією ЗМІ, бойовики встановили пропускні пункти у всьому Кабулі та б’ють людей, які намагаються дістатися до аеропорту і виїхати з країни.

“Були діти, жінки, немовлята, старі жінки, вони ледве могли ходити. Зрештою, я подумав, що там приблизно 10 тисяч чи більше людей, і вони бігли до аеропорту. Таліби били людей, а люди стрибали з паркану”, – розповів у коментарі журналістам експідрядник Державного департаменту Афганістану.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 18 серпня в столиці Афганістану Кабулі жінки вийшли на акцію протесту з вимогою дотримуватися їхнього права на освіту, дозволити працювати та брати участь у політичному житті країни без обмежень.

Після захоплення влади талібами світ непокоїться подальшою долею жінок в Афганістані, правами яких нехтують члени ультрарадикального ісламістського руху. З 1996 до 2001 року, коли вони контролювали владу в країні, жінкам забороняли працювати, а дівчатам – вчитися після настання восьми років. Не могли жінки й вийти на вулицю без супроводу чоловіка та носити одяг, який не покривав ніг, голови та рук. Порушниць правил бойовики страчували, а деяких привселюдно били.

За повідомленнями ЗМІ, з різних регіонів країни надходять повідомлення про поновлення цих заборон. Однак офіційні представники “Талібану” намагаються запевнити світ, що не поводитимуть себе так, як поводили в 90-х. 

Вони навіть запевнили, що місцеві жінки-журналісти повернуться до роботи, але після встановлення певної правової бази. Проте міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” скептично поставилася до цих заяв, нагадавши, що “правління талібів з 1996 до 2001 року було темним періодом в історії Афганістану”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter