Бойовики “Талібану” пообіцяли поважати права жінок та ЗМІ

Дата: 16 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Бойовики ультрарадикального ісламістського руху – військової організації “Талібан” пообіцяли поважати права жінок та свободу медіа. Повідомлення з деяких регіонів країни, захоплених бойовиками, суперечать цим заявам. 

Про це повідомляє BBC.

Чоловік у Кабулі замальовує рекламні зображення з обличчями жінок. Фото: твіттер-акаунт LNajafizada

15 серпня бойовики “Талібану” захопили столицю Афганістану Кабул. Президент країни Ашраф Гані втік з країни, ймовірно, до Таджикистану, а уряди почали евакуацію посольств.

Заяву про повагу до прав жінок та ЗМІ зробив речник бойовиків Сухаіл Шахін. Водночас повідомлення з різних частин Афганістану, де “Талібан” захопив владу, суперечать цим обіцянкам. Так, за даними інформаційного агентства Reuters, від початку 2021 року в країні вже вбили, поранили або викрали щонайменше 30 журналістів.

Видання The Guardian писало, що багато жінок і дівчат змушені покидати свої сім’ї і втікати із захоплених талібами населених пунктів, де знову вводять, наприклад, заборону на переміщення по вулиці без чоловіка. У Кандагарі жінкам, які працюють у банку, повідомили, що роботу за них тепер виконуватимуть їхні родичі-чоловіки. З інших регіонів надходили повідомлення про те, що жінок змушували одягати бурку.

У день захоплення Кабулу головний редактор видання Tolo News Лотфулла Наджафізада опублікував у твіттері фотографію чоловіка, який замальовує у столиці рекламні зображення з обличчями жінок.

Бойовики “Талібану” у президентському палаці у Кабулі

З 1996 та до 2001 року “Талібан” контролював владу у Афганістані. Саме тоді жінкам заборонили працювати, дівчатам дозволили вчитися лише до 8 років, а після настання цього віку вони не могли з’являтися на вулиці без супроводу чоловіків з числа найближчих родичів. Не могли жінки виходити й на балкони будинків, не мали права розмовляти в громадських місцях та носити взуття на підборах, прикраси та одяг, який би не покривав руки, ноги, обличчя і волосся. За порушення цих правил бойовики могли стратити. 

Наразі “Талібан” контролює майже всю територію країни. Окрім поваги до прав жінок та ЗМІ, бойовики обіцяють не чіпати власність афганців та запевняють, що їхні життя знаходяться у безпеці. 

“Ми запевняємо народ Афганістану, особливо у Кабулі, що їхня власність та їхні життя у безпеці – не буде помсти нікому. Ми – слуги народу та цієї країни. Наше керівництво наказало нашим силам лишатися біля воріт Кабула і не входити до міста. Ми чекаємо мирної передачі влади”, – заявив Сухаіл Шахін.

Нагадаємо, що напередодні бойовики “Талібану” захопили найбільшу радіостанцію у місті Кандагарі, яку збираються перейменувати у “Голос шаріату”. У ефірі мовника планують транслювати новини, політичний аналіз та витяги з Корану.

Фотографія обкладинки: AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter