У Кабулі жінки вийшли на акцію за права на освіту, роботу та участь у політиці

Дата: 18 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

У столиці Афганістану Кабулі жінки вийшли на акцію протесту з вимогою дотримуватися їхнього права на освіту, дозволити працювати та брати участь у політичному житті країни без обмежень. 

Про це повідомляє Khaama Press.

Скріншот з відео

Нечисленна акція відбулася в районі на півночі Кабула, що має назву Вазір Акбар Хан. До захоплення міста бойовиками “Талібану” тут проживали іноземні працівники. Також у районі розташовані президентський палац, німецько-афганська середня школа Амані та більшість державних установ.

Очевидець подій, журналіст NBC Річард Енгель розповів, що протестувальниці тримали в руках плакати з написом: “Робота, освіта та участь у політичному житті – право кожної жінки”.

“Відважні афганські жінки протестують за свої права в Кабулі”,підписав відео з акції журналіст. 

Про затримання жінок нічого не відомо. На записах з місця подій видно, що за акцією спостерігали бойовики “Талібану”. 

За даними агентства Khaama Press, наразі ситуація в Кабулі стає спокійнішою: у місті відновлюється робота громадського транспорту, відкриваються деякі магазини, а на вулиці виходить більше людей. Водночас видання The Guardian раніше писало, що з динаміків мінаретів однієї з мечетей на заході Кабула вже лунають заклики носити ісламський одяг, а жінок на вулиці стає дедалі менше. 

Також раніше в провінції Кунар на сході Афганістану поблизу пакистанського кордону з акцією протесту вийшла молодь, яка вимагала від “Талібану” зберегти прапор колишнього уряду.

Після захоплення влади талібами світ непокоїться подальшою долею жінок в Афганістані, правами яких нехтують члени ультрарадикального ісламістського руху. З 1996 до 2001 року, коли вони контролювали владу в країні, жінкам забороняли працювати, а дівчатам – вчитися після настання восьми років. Не могли жінки й вийти на вулицю без супроводу чоловіка та носити одяг, який не покривав ніг, голови та рук. Порушниць правил бойовики страчували, а деяких привселюдно били.

Наразі з різних регіонів країни надходять повідомлення про поновлення цих заборон. Однак офіційні представники “Талібану” намагаються запевнити світ, що не поводитимуть себе так, як поводили в 90-х. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter