У Сімферопольському СІЗО українців утримують в окремому крилі – джерело

Дата: 26 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Українців, яких росіяни незаконно вивезли з окупованих територій до Криму, утримують у Сімферопольському СІЗО в окремих будівлях.

Про це стало відомо ZMINA з власних джерел у Криму.

“Люди, яким пощастило звідти вийти, стверджують, що їх утримували в окремому крилі. У ньому є як жіночі камери, так і чоловічі. В українців, які перебували там, не було можливості спілкуватися з іншими ув’язненими, які сиділи за дрібні кримінальні злочини. До чоловіків постійно застосовували тортури (судячи з криків та стогонів). Жінок не катували, але водночас вони зазнавали постійного психологічного тиску”, – розповів співрозмовник видання.  

За його словами, раніше в кримських СІЗО не катували ув’язнених. Тортури застосовували до того, як людину привозили до слідчого ізолятора.

Є припущення, що співробітники СІЗО до цього не причетні. До того ж вони не контролюють тієї частини приміщення, де утримуються українці. Людей утримують без належного документального оформлення, через що адвокати не можуть з ними зустрітися. Доступу до них немає, і адвокатам працівники СІЗО повідомляють, що їхніх підзахисних у них немає. Хоча є докази того, що вони перебувають саме там. Адвокати мають доступ лише до тих осіб, щодо яких уже порушено кримінальні справи або оголошено підозру. Вони оформлені документально, тому в адвокатів є можливість побачитися з ними та захищати їх у межах порушеної кримінальної справи. У цьому разі до таких людей тортури не застосовують”, – розповів співрозмовник. 

Нагадаємо, незаконно засуджений так званим “судом” у Криму до 17 років колонії кримськотатарський активіст і політик Наріман Джелялов розповів про тортури над українцями, яких росіяни викрали на тимчасово окупованих територіях.

За даними Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, з початку повномасштабного вторгнення російські війська та окупаційна влада викрали на території Херсонської області 613  людей.
 
Напередодні ZMINA детально розповіла, як Росія приховує утримання в Криму сотень цивільних з новоокупованих територій. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter