На Херсонщині з початку повномасштабного вторгнення росіяни викрали 613 людей – доповідь Омбудсмана

Дата: 14 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного вторгнення російські війська та окупаційна влада викрали на території Херсонської області 613  людей.

Про це з посиланням на інформацію Херсонської обласної прокуратури йдеться в спеціальній доповіді Уповноваженого Верховної ради України з прав людини, презентованій 14 грудня. 

Переважна більшість викрадених обіймали керівні посади в міських адміністраціях Херсонської області. Серед інших незаконно ув’язнених – 17 місцевих депутатів, 43 правоохоронці, 20 активістів та два священнослужителі.

Військовими формуваннями й окупаційною адміністрацією РФ викрадено очільників міст Херсон, Каховка, Таврійськ, Скадовськ, Гола Пристань, Берислав, сільських голів Новоолександрівської, Бехтерської та Милівської територіальних громад, голову Чорнобаївської селищної ради та його заступника, старост сіл Стара Збур’ївка, Зміївка та Осокорівка, секретаря Новокаховської міської ради“, – йдеться в доповіді.

Відомо також, що від початку повномасштабного вторгнення станом на 31 липня Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) зафіксувало 407 випадків насильницького зникнення. З них було викрадено 359 чоловіків, 47 жінок та один хлопчик.

Більшість жертв були діючими або колишніми державними службовцями, правозахисниками, активістами, журналістами та працівниками ЗМІ. УВКПЛ також зафіксувало насильницькі зникнення священнослужителів, відставних військовослужбовців ЗСУ, співробітників служб із надзвичайних ситуацій і муніципальних установ, а також цивільних осіб, які не обіймали ніяких державних посад“, – йдеться у звіті.

За даними УВКПЛ, 18 людей, які були викрадені росіянами, померли від тортур або через брак медичної допомоги.

Також задокументовано насильницьке зникнення 36 цивільних осіб, затриманих зс рф. 232 жертви залишаються свавільно позбавленими волі, більшість із них перебуває в невідомих місцях“, – мовиться в документі.

За даними доповіді Омбудсмана, з 24 лютого українські правоохоронці відкрили 1 984 кримінальні провадження за фактами викрадення та незаконного позбавлення волі громадян України російськими військовими або представниками окупаційних адміністрацій.

Автори доповіді нагадують, що до повномасштабної війни росіяни незаконно утримували понад 127 цивільних на території окупованого Криму або Росії. На території терористичного утворення “ДНР” утримували 301 заручника Кремля, а в “ЛНР” – 69.

У січні цього року Верховна рада ухвалила Закон “Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей”. Він дозволяє людям, близькі яких були викрадені росіянами, отримати державну допомогу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter