Джелялов повідомив про тортури в Сімферопольському СІЗО над українцями, викраденими на окупованих територіях

Дата: 23 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Незаконно засуджений так званим “судом” у Криму до 17 років колонії кримськотатарський активіст і політик Наріман Джелялов розповів про тортури над українцями, яких росіяни викрали на тимчасово окупованих територіях.

Його лист опублікував адвокат Микола Полозов на своїй фейсбук-сторінці.

Нове сімферопольське СІЗО, де утримують викрадених українців

Політв’язень повідомив, що днями, повертаючись із суду до СІЗО, зустрів мелітопольця Ярослава Жука.

“Після перших фраз одразу впізнали одне одного. Ярослав виглядає добре. Однак одразу зауважив, що він погано чує. Часткова втрата слуху – результат нелюдських тортур. У Сімферополі його, як і багатьох викрадених під час війни громадян України, тримали у жіночому корпусі СІЗО під суворим наглядом. Десь півтора-два місяця тому їх перевели до нового СІЗО-2 на території 102-ї колонії. Там, окрім звичайних співробітників, охорону забезпечують бійці спецпризначення, які продовжують знущання з хлопців”, – йдеться у листі Джелялова.

За його словами, Ярослав Жук не хотів розповідати, “як там”, але “за його інтонацією було зрозуміло, що нічого доброго”.

“Хлопці продовжують зазнавати фізичних знущань і морального приниження”, – написав Джелялов.

Також поруч із Жуком тримають 20-річного кримського татарина з Херсонщини Аппаза Куртаметова.

“Скільки там наших людей, він не знає, але вважає – близько ста. Незважаючи на тортури та знущання, Ярослав випромінює надію, добро, віру у власне визволення та нашу перемогу. Як і всі політв’язні”, – резюмував він.

Раніше російське видання “Агентство” повідомляло, що в СІЗО Сімферополя утримують від 50 до 100 українців, захоплених російською армією чи спецслужбами на окупованих територіях України.

Заступник постійної представниці президента України в Автономній Республіці Крим Денис Чистіков під час координаційної
наради керівників правоохоронних органів АР Крим та м. Севастополь повідомив, що з початком повномасштабного вторгнення в тимчасово окупованому Криму значно зросла кількість злочинів, пов’язаних із порушенням прав людини. 
 
Чистіков прогнозує, що з наближенням Збройних сил України до адміністративної межі спротив в Криму зростає, але і зростає агресія окупаційних правоохоронців. Через це, за його словами, буде зростати і переслідування громадян України.
 
За даними Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, з початку повномасштабного вторгнення російські війська та окупаційна влада викрали на території Херсонської області 613  людей.
 
Напередодні ZMINA детально розповіла, як Росія приховує утримання в Криму сотень цивільних із новоокупованих територій. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter