У СБУ та Нацполіції створять спецпідрозділи з розслідування воєнних злочинів

Дата: 14 Липня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні створять спеціальні підрозділи з розслідування злочинів, скоєних в умовах війни.

Про це повідомила в телеграмі очільниця Офісу генерального прокурора та керівниця так званого департаменту війни Ірина Венедіктова.

Голова Служби безпеки України Іван Баканов, генеральна прокурорка Ірина Венедіктова та голова Національної поліції України Ігор Клименко. Фото: Офіс генерального прокурора 

Рішення ухвалили після спільної наради керівників Офісу генерального прокурора, Служби безпеки та Національної поліції. Нові структурні одиниці діятимуть у складі СБУ і Нацполіції та безпосередньо співпрацюватимуть з Департаментом нагляду в кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, а також з Донецькою й Луганською обласними прокуратурами.

За словами Венедіктової, питання створення єдиної системи назріло вже давно. 

Наразі лише чверть кримінальних проваджень  щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, направлені до суду. Тільки близько 20 стосуються порушення законів і звичаїв війни. На недоліки розслідування Україною воєнних злочинів і злочинів проти людяності вказував Україні прокурор Міжнародного кримінального суду у звіті за 2020 рік. Ефективне ж кримінальне переслідування за найтяжчі злочини, у тому числі проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, є обов’язком України відповідно до її міжнародних зобов’язань”, – каже вона.

Діяльність так званого департаменту війни до літа цього року була чи не єдиним напрямом роботи Генеральної прокуратури, до якого не було суттєвих запитань ні в правозахисників, ні в журналістів, ні в міжнародних партнерів. Однак несподівано 30 червня управління департаментом передали від Гюндуза Мамедова Максиму Якубовському, який раніше працював в олігарха Віктора Медведчука та мав через це конфлікт інтересів і Департамент, який недовго очолював Якубовський, працював серед іншого над справою керівників ініціативних груп “Українського вибору” Медведчука, яким закидають організацію та проведення незаконного “референдуму” в Криму, держзраду та зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України. Нещодавно їх справу передали до суду.. Після розголосу Венедіктова перепідпорядкувала “департамент війни” собі. 

За словами правозахисників, очільниця ОГП, яка у 2019 році не змогла скласти іспит до Верховного Суду, бо отримала менший за мінімально припустимий бал, не має досвіду в розслідуванні воєнних злочинів і порушень міжнародного гуманітарного права, необхідного для керування департаментом.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter