У Румунії напередодні розгляду закону про заборону “гей-пропаганди” провели багатотисячний прайд

Дата: 10 Липня 2022
A+ A- Підписатися

У румунській столиці Бухаресті 9 липня відбувся прайд-марш. 

Про це повідомили організатори. 

Фото: фейсбук-сторінка asociatia.accept

Фестиваль Bucharest Pride 2022 відбувався у місті з 1 липня, зокрема проводили зустрічі спільноти, виставки, фільми, театральні та танцювальні вистави, концерти, форуми, дебати, конференції, заходи просто неба.

За підрахунками журналістів, до прайд-маршу приєдналось приблизно 10 тисяч людей, однак активісти кажуть про 15 тисяч. Торік й за рік до цього прайд збирав у країні по 10 тисяч учасників.

Фото: Ilona Andrei/G4Media
Фото: Ilona Andrei/G4Media
Фото: Ilona Andrei/G4Media
Фото: Ilona Andrei/G4Media

Незабаром у Румунії нижня палата парламенту розпочне обговорення вже схваленого сенатом законопроєкту, який забороняє так звану гей-пропаганду в школах.

Влітку минулого року в Угорщині ухвалили закон, що забороняє обговорювати й поширювати в школах та серед дітей до 18 років інформацію на теми гомосексуальності чи зміни гендеру. Крім того, документ запроваджує офіційний перелік організацій, яким дозволено викладати в школах сексуальну освіту та інше.  

Поправки такого змісту прив’язали в Угорщині до ширшого законопроєкту, спрямованого на боротьбу з педофілією. Він мав велику підтримку в суспільстві, тож правозахисники заявляли, що внесення до нього поправок стосовно ЛГБТ зроблено навмисне, щоб їм було важче виступити проти.  

Румунські правозахисні ЛГБТ-групи, як зазначає Reuters, критикують законопроєкт й кажуть, що він є дискримінаційним стосовно ЛГБТ-людей. Також прогнозують, що заборона дозволить цензурувати фільми та новини про ЛГБТ-спільноту, а також у майбутньому обмежить право виходити на марші та взагалі проводити публічні заходи.

Торік міжнародна правозахисна організація Freedom House у своєму дослідженні розповідала про те, як обрані лідери в Європі та Євразії підривають інститути, які привели їх до влади, та просувають альтернативні системи авторитарного управління. Згадували автори Угорщину та Польщу, які останніми роками посили тиск на ЛГБТ спільноту, а також етнічні та релігійні меншини. 

Нагадаємо, що напередодні петиція про легалізацію одностатевих шлюбів в Україні набрала 25 тисяч голосів. Тепер її має розглянути президент. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter