В Угорщині заборонили поширювати інформацію про ЛГБТ серед дітей

Дата: 16 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Парламент Угорщини ухвалив закон, що забороняє обговорювати і поширювати в школах та серед дітей до 18 років інформацію на теми гомосексуальності чи зміни ґендеру. Критики зазначають, що ініціатива є дискримінаційною та порушує права ЛГБТ. 

Про це повідомляє Радіо Свобода та Угорщина сьогодні

За ухвалення закону в парламенті зі 199 місцями, який контролює владна в країні правопопулістська консервативна антиліберальна партія “Фідес” прем’єра Віктора Орбана, проголосували 157 депутатів – від цієї партії та її коаліційної союзниці Християнсько-демократичної народної партії, а також від опозиційної консервативної партії “Йоббік”.

Проти виступив один незалежний депутат. Решта опозиції, лівоцентристські партії, бойкотували голосування.

14 червня тисячі людей також вийшли на акції протесту в Будапешті, щоб засудити законопроєкт і домогтися його зняття з розгляду. 

Так, закон накладає заборону на поширення в школах будь-якої інформації, в якій сексуальність змальовують не гетеросексуальною або йдеться про зміну статі.

Також заборона стосується поширення контенту, націленого на молодь віком до 18 років, який “має порнографічний характер, зображає її в сексуальному плані або робить що-небудь для пропаганди гомосексуальності або ґендерної ідентичності, відмінної від статі при народженні”. Те саме стосується реклами.

Телевізійні станції будуть зобов’язані мати сертифікат 18+ для фільмів та програм із вмістом, що відхиляється від обмежень закону, тоді як Національне управління медіа та інфокомунікації Угорщини муситиме вимагати таких виправлень у контенті. 

Крім того, документ запроваджує офіційний перелік організацій, яким дозволено викладати в школах сексуальну освіту. Наразі незрозуміло, яке покарання передбачене за порушення закону. 

Уряд Орбана заявляє, що ініціатива потрібна для того, аби захистити “право дітей на ґендерну ідентичність, отриману при народженні”. Це також прописано у законі. 

Поправки згаданого змісту прив’язали в Угорщині до ширшого законопроєкту, направленого на боротьбу з педофілією. Він має велику підтримку в суспільстві, тож критики вважають, що внесення до нього поправок стосовно ЛГБТ зроблено навмисне, аби їм було важче виступити проти. 

Як наголошують критики, закон хибно пов’язує педофілію з питаннями ЛГБТ, оскільки наукові факти не підтверджують жодного зв’язку між сексуальною орієнтацією та цією хворобою.

В країні побоюються, що лекції з сексуального виховання стануть неможливими та як результат це може завдати шкоди психічному здоров’ю молоді, яка не зможе відкрито обговорювати існування та прийняття іншої сексуальної орієнтації чи ґендерної ідентичності. 

ЛГБТ-асоціації і правозахисники заявляють, що закон “порушує права гомосексуальної і трансґендерної молоді”, і порівнюють його з дискримінаційним законом, ухваленим 2013 року в Росії про так звану “пропаганду нетрадиційних сексуальних стосунків серед неповнолітніх”. 

Комісарка Ради Європи з прав людини Дуня Міятович закликала парламент Угорщини відхилити документ.

Раніше його критикувала й доповідачка Європейського парламенту про становище ЛГБТ в Угорщині Ґвендолін Дельбос-Корфілд.

Вона заявила, що посилання на захист дітей як на підставу виокремити ЛГБТ-людей шкодить усім дітям Угорщини. 

А єврокомісарка з питань рівності Гелена Даллі раніше попереджала, що запровадження цього угорського закону може призвести до того, що Європейський Союз застосує щодо Угорщини санкції – обмеження фінансування.

“Якщо ви не підтримуєте цінності демократії й рівності, що є цінностями Євросоюзу, ви не маєте права отримувати гроші від нього”, – сказала єврокомісарка в інтерв’ю агентству Reuters.

Вона нагадала, що такий захід – відмову надавати кошти від ЄС – застосовували щодо кількох регіонів Польщі, які оголошували себе “вільними від ЛГБТ зонами”, і принаймні один із них завдяки цьому змінив своє рішення.

Проти законопроєкту виступила й низка професійних ділових та медіаорганізацій. 

Наприклад, найпопулярніший угорський телеканал RTL Klub заявив, що захист сімей та дітей для них є надзвичайно важливим. Однак вони додали: “… Ми також вважаємо, що різноманітність і толерантність є важливими європейськими цінностями, і ми стурбовані тим, що законопроєкт, представлений минулого тижня, також серйозно порушує свободу слова та принципи недискримінації”. 

Секція ЛГБТК Угорської психологічної асоціації також виступила з критикою законодавчої ініціативи. Окрім посилання на Конвенцію Організації Об’єднаних Націй про права дитини та ВООЗ, вони зазначили, що виступають проти будь-якого законодавства, яке обмежує право дітей на сексуальне здоров’я, освіту в галузі сексуального здоров’я, вільне вираження поглядів та інформацію та будь-яким чином дискримінує дітей та їхні сім’ї, всупереч реальним інтересам та правам дітей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter