Freedom House розповіла про “антидемократичний поворот” у Європі та Євразії

Дата: 29 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Обрані лідери в Європі та Євразії підривають інститути, які привели їх до влади, та просувають альтернативні системи авторитарного управління.

Про це йдеться у звіті міжнародної правозахисної організації Freedom House «Країни перехідного періоду».

Фото: Shutterstock

Автори звіту підкреслюють, що такі країни як Угорщина та Польща, які допомогли здійснити більш широкий перехід до демократії в 1990-х роках, демонструють наразі ознаки поглиблення автократизації. Фахівці вважають, що це не аномалії, а частина системного переходу до авторитаризму в Європі та Євразії, який може мати глобальні наслідки.

“Антидемократичні лідери вчаться один у одного, як зміцнити владу та придушити політичне інакомислення, уникаючи покарань з боку міжнародних інституцій”, – твердять вони.

Загальний рівень демократії в регіоні, згідно зі спостереженнями, знижувався протягом 17 років поспіль, а кількість країн, класифікованих як демократії, опустилася до найнижчого рівня з моменту першого опублікування звіту у 1995 році. Наприклад, в Угорщині прем’єр-міністр Віктор Орбан започаткував модель репресій проти незалежних ЗМІ, яка відтоді поширилася на Польщу та Сербію.

Правлячі партії Угорщини та Польщі посили тиск й на ЛГБТ спільноту, а також етнічні та релігійні меншини. Влади у цих країнах намагаються послабити верховенство права через напади на незалежність судової влади, однак ситуація погіршується не тільки там, але й у більшості досліджених держав. З 29 оцінених 10 були “демократіями”, 10 – “гібридними режимами, а 9 – “авторитарними”. 

Фото: ifex.org

“Поширення самодержавства в Європі та Євразії має далекосяжні наслідки не лише для регіону, але й для світу. Демократично обрані лідери відвертаються від демократії та створюють власні викривлені реалії для консолідації та збереження влади. Завдяки своїм успіхам до цих пір ці антидемократичні режими є прикладом і сприяють зростанню авторитаризму в сусідніх країнах. Залишені без контролю, вони можуть підірвати демократію та узаконити зловживання владою в Європі та за її межами”, – заявив президент Freedom House Майкл Дж. Абрамовіц.

У Росії та Білорусі, які автори доповіді класифікують як авторитарні режими, що зміцнились, репресії значно посилилися за останній рік. Силові придушення протестуючих проти демократії білоруською владою, замах Кремля на вбивство антикорупційного активіста та лідера опозиції Олексія Навального та недщоавнє демонстрування сили російської армії вздовж кордонів України показують, за словами дослідників, як далеко ці режими готові піти, щоб залишитися при владі.

Вірменія, яка раніше демонструвала найбільше покращення, з будь-коли зафіксованого у звіті, вперше регресувала після Оксамитової революції, тоді як Киргизстан, який раніше мав поступ щодо демократичного управління, повернувся до правління “сильної руки” у ​​2020 році.

В Україні зусилля щодо реформ, як наголошують фахівці, зустріли сильний опір судової влади. 

“Можливість викорінити корумповану олігархічну систему в Україні закривається, і такі дії на початку 2021 року як суперечливе відключення телевізійних мереж, що належать олігархам, підкреслюють труднощі відстоювання демократичних принципів при протистоянні вперто недемократичному істеблішменту”,йдеться у звіті. 

Нагадаємо, що пандемія коронавірусу та запроваджені урядами країн обмеження сприяли погіршенню рівня глобальної свободи, а тому наразі у визнаних вільними країнах проживає менш ніж 20% населення. Уперше за 25 років із 29 досліджених організацією Freedom House країн Європи та Євразії лише 10 отримали статус демократій. 

ZMINA стисло розповідала про результати аналіз та висновки дослідників, оприлюднені у звіті “Свобода у світі – 2021”, зокрема ті, що стосуються України.

Як свідчать останні соціологічні дослідження, абсолютна більшість (84%) українців вважає, що в державі насамперед не вистачає порядку, а тому задля його настання люди готові обмежити певні свободи. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter