Абсолютна більшість українців вважає, що в країні не вистачає порядку

Дата: 01 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Абсолютна більшість (84%) українців вважає, що в державі насамперед не вистачає порядку, а тому задля його настання люди готові обмежити певні свободи. 

Такі дані опитування соціологічної групи “Рейтинг”.

Фото: з відкритих джерел
 

Соціологи опитали з 26 до 28 березня 2,5 тисячі людей у всіх регіонах країни, окрім окупованих Криму та Донбасу. Виявилося, що лише 11% респондентів вважають, що в Україні не вистачає свободи, навіть якщо це зменшить порядок. Запит на порядок, як стверджують дослідники, у динаміці зростає і наразі перебуває на найвищому рівні починаючи з 2017 року.

Зі сфер безпеки опитані найкраще оцінили захист від надзвичайних ситуацій (добре або задовільно оцінили 59%). Відносно краще також оцінили захист від терористичних загроз (48%) та соціальний захист (50%). Безпеку на дорогах добре або задовільно оцінили 47%, безпеку життя та майна громадян – 43%, охорону здоров’я – 40%, захист прав людини – 39%, екологію – 37%, захист від епідемій – 34%. Захист у сфері нелегальної міграції добре або задовільно оцінили 40%, водночас чверть не змогла дати жодної оцінки.
 
Найменш захищеними українці вважають себе у сфері правосуддя (добре або задовільно оцінили 26%) та захисту від корупції (12%). Водночас захист у всіх сферах краще оцінюють молодші опитані. Винятком є сфери екології та захисту від корупції, де оцінки майже однаково низькі в усіх вікових категоріях.
 
“Є відмінності і за територіальною ознакою: наприклад, захист від терористичних загроз має кращі оцінки там, де він є більш актуальним, – у великих містах, для киян та жителів східних областей. Також в обласних центрах краще оцінюють безпеку на дорогах, а соціальний захист і правосуддя, навпаки, краще оцінили в менших поселеннях. Екологію, захист від нелегальних мігрантів та багато інших сфер найгірше оцінили на півдні. Захист у сферах, які стосуються здоров’я, найкраще оцінюють у західних регіонах”, – розповідають соціологи.
 
Нагадаємо, що минулого року 20% українців вважали, що за певних обставин авторитарний режим може бути кращим за демократичний. 33% громадян тоді відповіли, що згодні поступитися державі часткою прав і свобод в обмін на власний добробут, але 42% заради особистої свободи та дотримання всіх громадянських прав були готові терпіти певні матеріальні труднощі. 
 
Відомо, що пандемія коронавірусу та запроваджені урядами країн обмеження сприяли погіршенню рівня глобальної свободи, а тому наразі у визнаних вільними країнах проживає менш ніж 20% населення. Уперше за 25 років із 29 досліджених організацією Freedom House країн Європи та Євразії лише 10 отримали статус демократій, інші 10 – статус гібридних режимів, а ще дев’ять – статус авторитарних. Дані свідчать про те, що світова свобода занепадає вже 15-й рік поспіль.

ZMINA стисло розповідала про результати аналіз та висновки дослідників, оприлюднені у звіті “Свобода у світі – 2021”, зокрема ті, що стосуються України.

Фотографія обкладинки: УНН

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter