20% українців вважають, що авторитаризм кращий за демократію за певних обставин

Дата: 29 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Думки про те, що за певних обставин авторитарний режим може бути кращим за демократичний, дотримуються 20% українців. 

Такі дані опитування Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва та Центру Разумкова і Опитування проходило із 6 до 11 грудня 2019 року включно в усіх регіонах України, за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей. Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Більшість громадян – 52% – вважають, що демократія є найбажанішим варіантом державного устрою для України, а 19% відповіли, що для них узагалі не має значення, демократичний режим у країні чи ні. Серед регіонів думки про те, що демократія – найкращий варіант держустрою для України, розділилися так: 

  • схід – 37%;
  • захід – 66%;
  • південь – 48%;
  • центр – 57%.

Більшість населення України (71%) вважає, що держава повинна надавати максимум безкоштовних послуг – освіта, медицина, пенсія, навіть якщо доведеться збільшити податки. У 2018 році, як наголошують соціологи, таких людей було менше – 65%. Не згодні з цим твердженням 22% опитаних (у 2018 році – 23%).

Водночас лише 22% підтримують позицію, що потрібно мінімізувати роль держави, зменшуючи податки для людей, які здатні самі платити за освіту, медицину та накопичувати пенсію.

Соціологи також зазначили, що 33% громадян згодні поступитися державі часткою прав і свобод в обмін на власний добробут, але 42% заради особистої свободи та дотримання всіх громадянських прав готові терпіти певні матеріальні труднощі. 

“Східний регіон відрізняється від решти тим, що його мешканці готові поступитися часткою прав і свобод в обмін на добробут – 42% проти 31% тих, хто на це не згодний”, – додали вони.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter