У РФ відкриті десятки кримінальних справ за “дискредитацію” збройних сил — російські правозахисники

Дата: 20 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

У Росії станом на початок серпня відкриті 85 кримінальних справ за статтею 207.3 КК РФ, яка передбачає кримінальну відповідальність за так звану “дискредитацію” російської армії.

Про це розповіли під час дискусії у форматі Solidarity Talks, яку організували “Центр громадянських свобод” (ЦГС) і Міжнародна Гельсінська асоціація.

У російському суді. Джерело: Медіазона

За схожою по суті статтю 20.3.3 адмінкодексу РФ суди ухвалили понад три тисячі рішень про накладення штрафу. 

Під час дискусії правозахисники України, Росії та інших країн обговорили способи боротьби із черговим наступом на права людини у РФ, яку посилила військова агресія проти України.

Наразі режим Путіна створив систему інструментів переслідування росіян, які протестують проти цієї війни, сказав член експертної ради ЦГС Михайло Савваі Спеціаліст з експертизи політичних мотивів кримінального переслідування та оцінювання проектів, доктор політичних наук, професор, голова правління громадської організації «Експертна група «Сова». Опублікував близько двохсот наукових праць, зокрема, у європейських та японських журналах. Дев'яності роки минулого століття провів на державній службі в Росії, потім перейшов у громадський сектор та університет. У 2013 році – політичний ув'язнений зі списку «Меморіалу», з 2015 – в еміграції. З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну став волонтером та почав документувати воєнні злочини окупантів..

За підрахунками російських правозахисників, в країні порушено 85 справ за статтею 207.3 КК “Публічне поширення свідомо неправдивої інформації про використання Збройних Сил Російської Федерації, виконання державними органами Російської Федерації своїх повноважень”.

27 обвинувачених перебувають під вартою в очікуванні рішення суду. В умовах сучасної Росії це означає, що їх засудять до реального терміну позбавлення волі.

Зараз за цією статтею ухвалені сім вироків, в одному випадку людина засуджена до семи років позбавлення волі, в інших — рішенням суду людям присудили штрафи або умовні строки покарання.

У 24 випадках кримінальні справи порушені стосовно людей, які перебувають поза РФ.

Першим у Росії, кого засудили до реального строку ув’язнення за поширення “завідомо неправдивої інформації” про російських військових, став муніципальний депутат Красносельського району Олексій Горінов. Вирок — сім років колонії йому оголосив 8 липня 2022 року Міщанський райсуд Москви.

Чоловіка звинуватили у тому, що 15 березня того ж року на засіданні ради депутатів він виступив проти організації розважальних заходів у районі через війну в Україні, зокрема, конкурсу дитячих малюнків. Кримінальну справу на нього завели наприкінці квітня, вже на початку липня ухвалили вирок. Короткі терміни розслідування та суду підтверджують політичну мотивацію кримінального переслідування Горінова, вважають правозахисники.

Підставою для адмінштрафів у РФ за статтею 20.3.3 КоАП ставали, наприклад, напис на задньому склі автомобіля “Ні війні”, плакат із неточною цитатою Путіна: “Війна принесла стільки горя, що забути це неможливо. Немає вибачення тим, хто знову задумує агресивні плани”, плакат із такими знаками: “*** *****” (слідчий розшифрував ці знаки як “Нет войне”). Середній розмір штрафу становить 34 тисячі рублів.

Як пояснили російські експерти, покарання за відповідною статтею КоАП є підготовкою більш жорстокого кримінального покарання. Повторне її порушення протягом року загрожує застосуванням статті 280.3 вже кримінального кодексу: “Публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання Збройних Сил Російської Федерації з метою захисту інтересів Російської Федерації та її громадян, підтримки міжнародного миру та безпеки чи виконання державними органами Російської Федерації своїх повноважень у зазначених цілях”. Її впровадили у КК РФ на початку березня 2022 року, вона передбачає позбавлення волі терміном від трьох до п’яти років.

Попри те, що для застосування вказаної статті потрібне повторне порушення, вона вже застосовується, наголосили правозахисники. Одна з перших кримінальних справ за статтею 280.3 заведена в Амурській області на жителя Благовіщенська. За версією поліцейських, чоловік після штрафу у березні 2022 року за статтею адмінкодексу про “дискредитацію” військових з 1 квітня по 6 травня виклав у соціальних мережах десять постів із критикою війни в Україні.

Усі вищенаведені факти свідчать про політичну та репресивну спрямованість вказаних статей КК РФ, переконані правозахисники.

Міжнародна солідарність правозахисників задля протидії режиму Путіна вже працює, повідомили під час дискусії у форматі Solidarity Talks. Її учасники уточнили, що українські експерти та документатори воєнних злочинів російських військових беруть участь у захисті у судах росіян, які виступили проти російської агресії.

Нагадаємо, що в березні у Росії набув чинності закон про покарання за так звані “фейки” про дії російських збройних сил. Він дозволяє ув’язнювати до 15 років тих, хто поширює інформацію про війну, яку влада РФ називає неправдою.

Багато росіян отримали штрафи за цією статтею. До прикладу, Михайла Желтоновського із Брянська оштрафували після доносу сусідки за те, що вивісив дві синьо-жовті стрічки на балконі власної квартири. 

Сплатити 30 тисяч рублів штрафу довелось Оксані та Олександру Веселовим, які під час відпочинку в місті Нальчик опинились у камері СІЗО. Сталося це після того, як сусіди за столиком почули їхню розмову про Україну та донесли силовикам. Веселових не одразу хотіли затримувати навіть ефесбівці, які приїхали на виклик, однак чотири жінки, що підслухали діалог подружжя, були дуже наполегливими. 

Як знищували свободу слова в Росії, читайте в матеріалі ZMINA

Незалежних більше немає: в Росії остаточно поховали свободу слова

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter