У Росії муніципального депутата, який розповів про вбитих українських дітей, відправили за це на сім років за ґрати

Дата: 08 Липня 2022
A+ A- Підписатися

8 липня Мещанський районний суд Москви у Росії засудив муніципального депутата Красносельського району Олексія Горінова до семи років колонії за поширення “завідомо неправдивої інформації” про російських військових. 

Про це повідомляє телеграм-канал “Свободу Олексію Горінову”. 

Засідання, на якому виступав Горінов 

15 березня цього року на черговому засіданні ради депутатів муніципального округу Красносільського району у Москві Горінов та голова ради Олена Котьоночкіна почали обговорювати війну в Україні. Спочатку Горінов висловився щодо теми обговорення, а саме проведенням дитячого конкурсу малюнків за темою “День захисту дітей”. 

“От скажіть, будь ласка, про який конкурс дитячого малюнка може йтися, присвяченого Дню захисту дітей? І про організацію танцювальних програм, присвячених Дню перемоги? Коли у нас щодня гинуть діти – я вам для інформації скажу, що близько ста дітей загинули в Україні. Діти стають сиротами, і онуки-правнуки учасників Другої світової війни наразі кинуті у пекло цих бойових дій на території України. Я вважаю, що всі зусилля громадянського суспільства мають бути спрямовані лише на те, щоби зупинити війну та вивести війська Росії з території України. Ось якби пункти планів були присвячені цим питанням, то я із задоволенням проголосував би. У такому вигляді я особисто голосувати не буду, а далі на ваш розсуд”, – сказав він. 

У відповідь на це Котьоночкіна назвала проведення конкурсу “бенкетом під час війни”.

На думку слідства, муніципальні депутати публічно дискредитували російські війська, “керуючись мотивом політичної ненависті” та “передбачаючи неминучість настання суспільно-небезпечних наслідків” й того, що їхні дії “викличуть у громадян почуття тривоги, страху, занепокоєння та незахищеності з боку держави”.

Вирок Горінову – це перший випадок, коли росіянин отримав реальний строк за репресивною статтею щодо так званої дискредитації російських військових. Колега Горінова Котьоночкіна уникла суду, утікши з Росії. У країні її арештували заочно. 

У міжнародній правозахисній організації Amnesty Inetrnational вирок депутату назвали шокуючим. 

“Це незаконна розправа за вираження своїх поглядів, а не здійснення правосуддя. Горінов не вчинив жодного міжнародно визнаного злочину, назвавши війну, розв’язану Путіним проти України, такою, якою вона є, злочинною війною. Російське правосуддя знову стало на бік уряду, який має намір замовчати всі форми інакомислення. Російська влада має негайно й беззастережно звільнити Горінова та всіх людей, ув’язнених лише за те, що вони висловлювали свою думку та виступали проти війни, і зняти з них усі звинувачення”, – каже заступник директора Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Брюс Міллар

Горінов не визнав себе винним і в останньому слові знову висловився щодо війни в Україні. Також він написав на шматку паперу “Вам ще потрібна ця війна?”, однак пристави не дозволили йому продемонструвати саморобний плакат залу. 

Фото: Медіазона

У березні у Росії набув чинності закон про покарання за так звані “фейки” про дії російських збройних сил. Він дозволяє ув’язнювати до 15 років тих, хто поширює інформацію про війну, яку влада РФ називає неправдою.

Багато росіян отримали штрафи за цією статтею. До прикладу, Михайла Желтоновського із Брянська оштрафували після доносу сусідки за те, що вивісив дві синьо-жовті стрічки на балконі власної квартири. 

Сплатити 30 тисяч рублів штрафу довелось й подружжю Оксани та Олександра Веселових, які під час відпочинку в місті Нальчик опинились у камері СІЗО. Сталося це після того, як сусіди за столиком почули їхню розмову про Україну та донесли силовикам. Веселових не одразу хотіли затримувати навіть ефесбівці, які приїхали на виклик, однак чотири жінки, що підслухали діалог подружжя, були дуже наполегливими. 

Фотографія обкладинки: Медіазона 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter