У Росії масово затримують опозиціонерів та шукають тіктокерів, які знімають відео про Навального

Дата: 22 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Напередодні 23 січня – дня, коли російський політик Олексій Навальний закликав людей вийти на вулиці з акціями протесту, – силовики провели десятки затримань його прихильників, приходили до активістів та журналістів з попередженнями про незаконність мітингів, а також почали шукати блогерів популярної соцмережі TikTok, які знімали відео на підтримку ув’язненого опозиціонера. 

Про це повідомляє видання “Медіазона”. 

17 січня Навальний, який провів чотири місяці на лікуванні в Німеччині після отруєння “Новачком”, прилетів назад до Росії. Його затримали одразу після прильоту та відвезли до відділку поліції, де й провели над ним суд.

Уже в ув’язненні політик, відомий своїми розслідуваннями корупції серед топпосадовців, випустив фільм про будинок Володимира Путіна, який будують на березі Чорного моря за державний кошт. Ймовірна вартість робіт уже перевалила за 100 мільярдів рублів. Наразі стрічку на ютубі переглянули понад 50 мільйонів разів. 

Ще у відділку поліції Навальний закликав своїх прихильників вийти на акцію протесту 23 січня. Одразу після цього силовики почали затримувати членів його Фонду боротьби з корупцією та керівників штабів, зокрема в Тюмені, Волгограді, Владивостоку, Москві, Калінінграді та Краснодарі. Поліцейські приходили також до прихильників політика з попередженнями про неприпустимість виходу на запланований мітинг. Серед тих, до кого завітали силовики, були журналісти.

Новини про проведення 23 січня акцій протесту стали популярною темою в російському сегменті соцмережі TikTok. Відео під хештегами, пов’язаними з Навальним, переглянули там більш ніж 200 мільйонів разів. Деякі з творців цих відео неповнолітні, які, наприклад, знімали портрети Путіна в школах та міняли їх на фотографії Навального. У підмосковному місті Балашиха правоохоронці чотири години допитували одного зі школярів, який став автором такого відео. 

Про тиск із боку російських силовиків повідомив і російський продюсер Олександр Уржанов, який наразі проживає в Берліні. Він розповів, що 21 січня правоохоронці прийшли з допитом до будинку, в якому мешкає його 94-річний дідусь. Причиною візиту стали 500 рублів, які чоловік надіслав як благодійний внесок Навальному у 2013 році. 

Наразі Міністерство просвітництва РФ випустило заяву із закликом до батьків школярів захистити дітей від акцій на підтримку Олексія Навального, запланованих на 23 січня. Також Роспотребнагляд вимагає, щоб TikTok видаляв “матеріали із закликами до неповнолітніх користувачів соцмережі брати участь у протизаконних протестних масових заходах”.

Нагадаємо, що міжнародна правозахисна організація Amnesty Internatinal визнала Навального в’язнем сумління, а США, Канада, ЄС та Україна закликали владу РФ відпустити опозиціонера на волю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter