Навального визнали в’язнем сумління: ЄС та США вимагають від Росії звільнити опозиціонера

Дата: 18 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Російського опозиціонера Олексія Навального, який минулого року став жертвою отруєння “Новачком”, а після повернення на батьківщину опинився за ґратами, визнали в’язнем сумління і Людина, яку переслідують і ув'язнюють за мирне висловлювання своїх політичних поглядів. Цей термін ввів в обіг на початку 1960-х засновник організації Amnesty Internatinal, британський юрист і правозахисник Пітер Бененсон.

Про це повідомили в московському офісі Amnesty Internatinal.

17 січня Навальний повернувся до Росії після чотирьох місяців реабілітації в Німеччині. За декілька годин до прильоту політика в аеропорту “Внуково” силовики почали затримувати його соратників, які приїхали зустрічати опозиціонера. Поліція також перевіряла документи та просила показати квитки на літаки в тих, хто того вечора їхав до аеропорту. 

Згодом літак з Навальним переспрямували до аеропорту “Шереметьєво”, де його й затримали. 

Арешт Олексія Навального є ще одним свідченням того, що російська влада намагається змусити його замовкнути. Затримання лише підкреслює необхідність розслідування його тверджень про те, що його отруїли агенти державних спецслужб, які діяли за наказом найвищого рівня, – заявила Наталія Звягіна, директор московського офісу Amnesty International.

Після арешту Навального із заявами на його підтримку та з вимогою звільнення опозиціонера виступили в США, Канаді та країнах-членах ЄС, зокрема Німеччині, Франції, Австрії, Польщі та країнах Балтії

Нападки Кремля на пана Навального – це не просто порушення прав людини, але й виклик російському народу, який хоче, щоб його голос був почутий”,зазначив радник з національної безпеки новообраного президента США Джо Байдена Джейк Салліван.

З критикою ув’язнення Навального виступили й в українському МЗС. 

Навальний у літаку, що прямує до Москви. Фото: AP

18 січня арешт Навального мають обговорити в Європарламенті, а вже 25 січня це питання планують порушити в Раді ЄС. 

Водночас офіційна представниця російського МЗС Марія Захарова вже виступила із заявою, в якій закликала критиків арешту “поважати міжнародне право, не зазіхати на національне законодавство суверенних держав і зайнятися проблемами у вашій власній країні.

Нагадаємо, на початку січня російські силовики повідомили, що Навальний перебуває в розшуку з кінця листопада минулого року. Розшукували політика за “злісне ухиляння від контролю з боку карно-виконавчої інспекції”. У 2014 році опозиціонер отримав умовний вирок у так званій справі “Ів Роше”, яку визнали сфабрикованою в ЄСПЛ, а тому мав регулярно з’являтися в інспекції. Однак політик не зробив цього, адже перебував на лікуванні в Німеччині, куди його в непритомному стані доставили ще в серпні минулого року. 

Окрім цього, поки Навальний перебував на реабілітації в німецькій клініці, проти нього в Росії завели нову справу за нібито шахрайство. У Німеччині росіянин лікувався після отруєння “Новачком”. Україна та ще пів сотні країн з Організації із заборони хімічної зброї закликали Росію розслідувати отруєння опозиціонера. Однак російська влада так і не зробила цього. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter