Україна та ще пів сотні країн закликали Росію розслідувати отруєння Навального

Дата: 01 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Члени Організації із заборони хімічної зброї, 56 країн-учасниць, засудили отруєння “Новачком” російського опозиціонера Олексія Навального та закликали Росію належно розслідувати інцидент.

Про це йдеться в заяві організації. 

Наприкінці серпня Олексій Навальний, відомий своєю критикою чинної російської влади, летів з Томська до Москви, однак прямо в літаку йому стало зле, а тому лайнер екстрено сів в Омську. Команда Навального із самого початку підозрювала, що його отруїли. Політик займається розслідуваннями корупції серед топпосадовців РФ та публікує матеріали на власному ютуб-каналі. Останнє відео, яке там з’явилося, було присвячене акціям протесту в Хабаровську, які не вщухають у місті вже п’ять місяців. 

За інформацією незалежних експертів, Навального отруїли речовиною з групи “Новачок”

“Ми повністю впевнені у висновках незалежних експертів про те, що пан Навальний зазнав атаки саме “Новачком”. Ми із занепокоєнням зазначаємо, що “Новачок” також використовували під час теракту в Сполученому Королівстві у 2018 році. Ці агенти (з групи інгібіторів холінестерази. – Ред.) використовують ніяк інакше, окрім як хімічну зброю”, – йдеться в заяві. 

Із закликом розслідувати отруєння Навального звернулися, зокрема, Україна, Велика Британія, всі країни Європейського Союзу, США та Канада.

Нагадаємо, що в ЄС уже закликали Росію провести незалежне і прозоре розслідування отруєння Навального. З таким закликом виступила й канцлерка Німеччини Ангела Меркель, а також міжнародна правозахисна організація Amnesty International. 

Сам опозиціонер вважає, що до його отруєння причетний особисто президент Росії Володимир Путін.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter